Автор
Весела Георгиева

За приказна красота: 4 рецепти с розова вода за съвършена кожа и фигура

За ползите от цвета на маслодайните рози се знае отдавна. От години ние се гордеем, че точно тук, на българска земя се произвежда розов цвят, който е сред най-качествените в света.

Маслото, добито от маслодайните рози, притежава невероятни качества. То помага при лечението на стрес, тревожност и депресия.

Чаят от розов цвят пък е страхотен диетичен продукт, богат на антиоксиданти. Успокоява напрежението, облекчава безсънието и умората, предпазва клетките от свободните радикали, отговорни за стареенето.

Розова вода можете да използвате ежедневно - вместо тоник. Тонизира и почиства кожата, успокоява и не причинява раздразнение, подходяща за всеки тип.

Антибактериалните свойства на розата предотвратяват акне и кожни инфекции. Можете да включите розовата вода, отварите от розов цвят и розовото масло в различни маски и други продукти за красота. Ето няколко:

Домашен скраб - против петна и за равномерен тен

В малка купичка изстискайте 1/2 лимон, добавете 6-7 капки розова вода, 1/2 чаена лъжичка мед и кафява захар. Нанесете върху добре почистена кожа на лицето с нежни, масажиращи движения. След това изплакнете с хладка вода.

Маска с розова вода и хума

В подходящ съд сложете 3 супени лъжици хума и налейте розова вода, докато се получи гъста кашица. Нанесете с нежни движения или с четчица. Оставете за 15-20 минути, след това измийте лицето с хладка вода и нанесете хидратиращ продукт.


Нaтypaлeн кpeм зa лицe

На водна баня разтопете 2 cyпeни лъжици кaкaoвo или кoкocoвo мacлo, добавете 2 кaпки poзoвo мacлo и по желание - 1-2 чaeни лъжички пчeлeн вocък и 2-3 кaпcyли витaмин E. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Съхранявайте в стъклено бурканче, в хладилник. Можете да използвате за лицето и зоната около очите.