Автор
Ева Григорова

Как да създадете карта на мечтите за 2024-та, която наистина работи

Картата за желания всъщност представлява лист хартия или дъска, върху която можете да залепите снимки, отразяващи вашите мечти. Благодарение на филма „Тайната“ на Ронда Бърн и Джон Кехоу, който подробно описва темата за визуализирането на желанията, този тип утвърждение стана особено популярно през последните години. Някои хора приеха фразата „подсъзнанието може всичко“ твърде буквално, започвайки да залепват на дъските си всякакви мечти, дори невъзможни в реалността - например среща с извънземни или живот на Марс. Това доведе и до редица разочарования и много хора се отказаха от своите карти на желанията. 

Това обаче не означава, че инструментът не работи: просто трябва да подходите рационално към създаването му. Психоложката Марина Март разказа как да създадете карта на желанията за 2024 г., така че да работи възможно най-продуктивно за вас.

Правила на играта 

Преди да съставите карта на желанията, си струва да запомните няколко основни правила: 

- Поставете си ясни цели. Ако не сте сигурни какво наистина искате, Вселената няма да изпълни вашето „мъгливо“ желание. Не забравяйте, че картата с желания не е магическа пръчка. Ако лепите красиви снимки, но в същото време не правите дори най-малките стъпки към дадена цел, естествено нищо няма да се сбъдне. 
- Не забравяйте да допълвате списъка с желания. След 1-3 месеца желанията ви може да се променят и в това няма нищо лошо. Пуснете се по течението и си поставете дългосрочни цели, от които няма да искате да се откажете след месец или година. 

Как правилно да си направите карта на желанията за 2024 г.?

Стъпка 1. Вашите цели 

Започнете с определяне на вашите цели и желания. Отделете малко време, за да помислите какво наистина искате да постигнете през следващата година. Това може да са лични, професионални или дори духовни стремежи. Бъдете конкретни и включете детайли в желанията си – след като имате ясна представа за целите си, можете да започнете да избирате материала. Това може да бъде голям лист хартия, табло или коркова дъска. Последното ще бъде възможно най-практично, тъй като ще можете да променяте снимките в зависимост от актуалните си мечти. 

Стъпка 2. Сектори 

Картата е разделена на следните сектори: 

- Богатство и изобилие( важно е обаче да не поставяте изображения на пари на картата. По-добре е да изберете какво можете да купите с тях)
- Репутация, социален живот
- Любов, връзки, отношения
- Здраве, семейство
- Център на хармонията
- Деца, креативност, творчество
- Мъдрост, себепознание
- Кариера, мисия в живота
- Полезни хора, пътешествия

Препоръчително е да подчертаете отделен цвят за всеки елемент. Не забравяйте, че във всеки сектор е важно да има равен брой желания. Не трябва да се оказва, че имате петнадесет снимки в сектора на парите, а само две или три в образованието.

Стъпка 3. Изготвяне

Намерете подходящи снимки, разпечатайте ги и създайте колаж, който отразява вашите мечти. Бъдете креативни и оставете интуицията да ви води. Можете да добавите свои собствени дизайни или да напишете утвърждения, които отговарят на вашите желания. Ключът е резултатът да ви харесва и да е значим за вас, отразявайки вашите желания. 

Стъпка 4. Активиране 

За да започне да работи картата, тя трябва да е активирана. Намерете тихо място, където можете да се съсредоточите и да активирате желанията си. Поемете няколко дълбоки вдишвания, за да се центрирате и след това прекарайте няколко минути, визуализирайки всяка цел на вашата карта. Представете си, че вече живеете мечтите си, изпитвайки емоциите, свързани с постигането им. Тази стъпка помага да синхронизирате подсъзнанието си със съзнателните си желания. Поставете вашата карта с желания на видно място, където ще я виждате всеки ден - това ще ви мотивира за нови постижения.

За да повярвате в силата на картата на мечтите, започнете с нещо малко и лесно изпълнимо. Например, планирайте да отидете на ресторант, на кино, да си купите нова дамска чанта или билети за театър. Поставете съответната снимка на картата и се опитайте да изпълните мечтата си в близко бъдеще - по този начин ще активирате още по-силно процеса.  

Пожелаваме ви успех и множество сбъднати мечти през 2024-а година!