Автор
Ева Лъчезарова

Как да подсилим имунната си система по естествен път?

През последните месеци заболеваемостта от различни респираторни заболявания в България значително скочи, а това е и причината да съберем на едно място ценни съвети за подсилване на имунитета. Работата на имунната ни система всъщност е изключително сложен процес, чиито най-важни функции от една страна са да се бори с различни патогени, които попадат в тялото ни, а от друга да ни поддържа в добро здраве. Добрата новина е, че съществуват съвсем естествени и лесно достъпни начини, по които да подсилим имунитета си.

Ето ги и тях: здравословната диета е от изключително значение за поддържането на добра имунна система. Като в нейната основа задължително трябва да бъдат включени голямо количество пресни плодове и зеленчуци. Има обаче някои храни и билки, които могат да бъдат особено полезни за имунитета.

Ето и някои от най-добрите природни имуностимулатори:

- Джинджифилът съдържа множество полезни хранителни вещества. Със своите противовъзпалителни свойства, той се използва за борба срещу гадене, стомашни болки, грип и дори менструални болки. Ако всеки ден консумирате джинджифил или пиете чай от джинджифил сутрин, ще подсилите ефективно своята имунна система и дори ще ви подшушнем, че можете да подобрите метаболизма си.

- Чесън - Друга храна, която следва да включите в менюто си, е чесънът. Въпреки аромата, който мнозина не обичат, той помага при много здравословни проблеми. Чесънът съдържа важни витамини и минерали, като желязо, витамин C, калций, мед, селен и други. Затова той често се използва като природно средство за подсилване на имунитета през зимните месеци. И един съвет от нас: изпийте чаша мляко, след като консумирате чесън. Това ще ви помогне да се намалите миризмата на чесън, ако тя не ви допада.

- Цвеклото е една от най-добрите храни за стимулиране на имунната система, а добрата новина при него е, че е достъпно през студените месеци. Коренът е богат на витамин C, витамин B9, желязо, калий, калций и много други. Цвеклото има малък брой калории и е богато на хранителни вещества, така че е идеалното допълнение към вашата диета. Ако не сте големи почитатели на вкуса му, можете да го добавите към смутито си - сложете банан, шепа спанак, парче цвекло и разбийте с блендер.

Мед - Чудодейните качества на меда са известни още от древни времена, той е богат на антиоксиданти и дори е доказано, че има противовъзпалителен ефект и се използва за стимулиране на имунната система. Медът е доста калоричен, но всъщност една лъжичка на ден е напълно достатъчна за поддържане на здравословната имунна система.

- Чаят от бъз е отличен избор за стимулиране на имунната система, особено когато имунитетът ви е нисък и сте податливи на чести настинки и грип. Бъзът е известен с традиционните си противогрипни качества и способността си да бори инфекции на горните дихателни пътища. Той би могъл да стимулира имунната система и да предотврати вирусни инфекции, благодарение на антиоксидантите, които съдържа. Така чаят от бъз не само предпазва от заболявания, но и активно подпомага отговора на имунната система.

- Чаят от ехинацея e мощно билково средство, известно с това, че още от древността се използва за медицински цели. Неговите корени, листа и цветове се използват за борба със симптомите на настинка и грип в ранните им стадии, като дори съкращават продължителността на тези състояния. От друга страна е доказано, че приемът на чай от ехинацея има благотворно действие върху имунната система.

Ако сте почитатели на естествените съставки, винаги е добре през зимните месеци да имате в аптечката си и подходящи спрей за нос и спрей за гърло, които можете да използвате при първи симптоми на настинка или грип. 

Допелхерц® актив Морска вода Спрей за нос е ефективен продукт, който съдържа изотоничен разтвор на морска сол и етерични масла от мента и евкалипт, които нежно почистват и овлажняват носната лигавица. Освен като помощ при първи симптоми на ринит, спреят е подходящ и за овлажняване на суха носната лигавица, почистване след излагане на полени и домашен прах, както и за поддържане на здравето на носа. За разлика от типичните капки за нос, при спреят Допелхерц® актив Морска вода няма привикване, тъй като в неговата формула влизат единствено естествени съставки.

И един полезен съвет от Допелхерц®: експертите препоръчват специфичен метод при употребата на спрейове за нос. Препоръчително е те да се впръскват с лява ръка в дясна ноздра и с дясна ръка в лява ноздра. Този подход е предпочитан, тъй като по този начин винаги върхът на апликатора ще бъде насочен към външната (странична) стена на носа, а не към преградата между двете ноздри, която представлява най-чувствителната част от лигавицата. Придържането към този метод помага да предпазим фините капиляри от възможно механично нараняване.

Допелхерц® актив Спрей за гърло с облепиха е иновативен продукт, създаден с цел предпазване на гърлото и облекчаване на болката, която често е сред първите симптоми при настъпващо заболяване. Неприятните усещания като парене, затруднено преглъщане и силна болка не само създават дискомфорт, но могат да нарушат и ежедневната рутина. В състава на Допелхерц® актив Спрей за гърло е включен иновативният MUCOTANNIL® комплекс с екстракт от облепиха, предлагайки ефективно лечение на раздразненията в гърлото. Продуктът е предназначен за справяне с различни симптоми като болка, дискомфорт при преглъщане, парене и сухота. Уникалният пулверизатор прави приложението на спрея лесно и удобно, като осигурява точно дозиране за оптимално локално действие. Патентованият MUCOTANNIL® комплекс е съставен от полизахариди и облепиха, които образуват защитна бариера, предпазвайки раздразнената лигавица и облекчавайки болката в гърлото. Допълнително, са добавени екстракт от широколистен живовляк, екстракт от корен на женско биле, етерично масло от мента, ментол и анетол за по-голямо успокоение и облекчаване на симптомите.

(в материала има продуктово позициониране)