Умората може да е много повече от обичайно състояние, особено ако стане хронична.

Трудното ставане сутрин, непрекъснатата нужда от стимуланти и сънливостта по всяко време на работния ден са само част от симптомите.

Хроничнатаа умора обаче може да доведе да куп проблеми – неконтролируем глад, който води до повишаване на теглото в определен момент, намалена работоспособност и дори отслабена имунна система.

Според различни специалисти цял куп незначителни на пръв поглед фактори могат да предизвикат спад в жизнеността ни.

Ето защо смятаме да ви разкрием едни от най-често срещаните причина за липсата на енергия, както и начини, чрез които да ги преодолеете.

Причина за умората: Налага ви се постоянно да избирате

От това какво кафе ще си вземете сутрин до това кой канал ще гледате вечерта – всеки ден правите стотици избори. А обмислянето на възможностите изисква енергия, което води да умора.

Според неотдавнашно изследване на американско списание за психология, хората, които са направили поредица от решения какво да купят в търговски център, се чувствали по-отпаднали и по-малко способни да мислят ясно, от тези, които само разглеждали стоките, без да купуват.

Пренасищането с различни варианти може да понижи увереността ви и да ви накара да се чувствате в безизходица при избора.

Ако например сте прекарали деня си в преговори, отложете важните решения за друг ден.

Решението

Ако искате да изкарате деня без постоянно да ви се затварят очите, избягвайте да притегляте всички възможни варианти.

За по-маловажните решения, например каква салата да поръчате в ресторанта, намалете възможностите до две – първото, което хване окото ви, и съседното. След това изберете между тях.

За по-важните въпроси, като разпределянето на бюджета и избора на дестинация за годишната ви отпуска, направете списък с предимствата и недостатъците на всеки вариант, след това оставете въпроса да „отлежи” поне една нощ.

Утрото е по-мъдро от вечерта. През нощта интуицията ви също ще се намеси в решението и ще ви ръководи чрез активиране на подсъзнателни спомени.