Продължение.

Не правите упражнения с тежести

Някои жени избягват вдигането на гирички, защото мислят, че ще заприличат на културисти. Това схващане е погрешно. Жените генетично не са склонни към развиване на огромни мускули. Те могат да придобият такъв вид, само ако имат мъжки стойности на тестостерон или с целодневно помпане на мускулите.

Така че помислете за половин час вдигане на гирички. Това упражнение ще тонизира и стегне тялото ви. Въпреки, че неговата цел не е отслабването, може да забележите, че сте наддали малко, но не изпадайте в паника. Вие просто трупате мускули, които тежат повече от мазнините, които губите.

Но мускулите са по-сбити и заемат по-малко място и затова ще се побирате в по-тесни дрехи и ще се почувствате по-добре. А ако вдигате редовно тежести, ще започнете и да губите килограми и най-важното - ще загубите коремните тлъстини, които увеличават риска от сърдечни болести и диабет.

Никога не сваляте контактните лещи

По-безопасно е да смените лещите с очила, ако времето е лошо или ако имате настинка. При заболяване намаляването на слъзната течност прави хората с контактни лещи по-податливи на конюнктивит. Зачервяване на очите може да се получи и от антихистамини, които изсушават очите.

Не си доспивате

Някои дейни жени спят по-малко, за да си осигурят допълнително активни часове, но трябва да знаят, че може да заплатят това със здравето си. За повечето възрастни хора са необходими от 7 до 9 часа сън.

Лишаването от сън съвсем не се изчерпва с чувството на умора след събуждане, което не изчезва дори и след сутрешното кафе.

Според учените, жените, които в продължение на 10 години спят по-малко от 8 часа, са застрашени от сърдечни болести.

Изследванията показват също, че лишаването от сън води до нарушение на баланса на различни хормони, свързани с промените в теглото. Това може да доведе до натрупване на мазнини в клетките и да забави изгарянето на мазнините в организма.

Недоспиването се свързва и с депресията и тревожността, високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет.

Избягвайте кофеина в следобедните и вечерните часове. И не използвайте алкохола като приспивно средство, всъщност той пречи на пълноценния сън. Преди заспиване изпълнявайте едни и същи ритуали – четене, слушане на музика, гореща вана.

Убедени сте, че домашно приготвената храна е по-здравословна

Това по принцип е така, но диетолозите са установили, че през последните години калориите в рецептите от готварските книги са се увеличили почти с 40%.

Дори когато рецептите за ястията в основата си са същите, те се приготвят от по-богати продукти и порциите са станали по-големи, а това ги прави по-калорични.

Очаквайте продължение.

Източник: health.bg