Пътуването със самолет е чудесно – бързо, удобно, понякога дори евтино.

Но досадното чакане на опашките и често заплетените регистрационни процедури могат да ви развалят цялото удоволствие.

Благодарение на нашите прости съвети ще можете да сведете до минимум пропиляното време и ще си осигурите безпроблемно прекосяване на границите.

Не губете време


Не е нужно да дочакате реда си на опашката, за да започнете да вадите от джобовете си ключове, мобилни телефони, запалки и монети. Петнадесетината минути, в които ще чакате, са напълно достатъчни, за да си свалите спокойно колана, да откопчеете масивната фамилна брошка и да сложите всичките си метални предмети в специална кошничка. Така ще сте напълно готови за проверката.

Всяко нещо с времето си

Някои дни от седмицата ще ви помогнат да спестите време при chek-in на летището. Например, в понеделнишките сутрини е най-голям напливът на пътници, тръгнали на командировка. Те си знаят работата и никога не бавят опашките. Докато уикендите и най-вече неделите са дните на неопитните и затова по-бавните пътници.

Минимум ръчен багаж

Много се спори относно това, дали си заслужава да носите повечето си багаж като ръчен или пък е по-добре да пратите почти всичко в товарния отсек. Но ако искате да минете по-бързо през проверките, сведете ръчния багаж до минимум. В много международни летища са предвидени специални скенери за обемист ръчен багаж, а сканирането ще ви отнеме 15-20 минути допълнително.

Подредете кабелите


Разбира се, не бихме оставили любимия си лаптоп в багажното отделение. Но не предизвиквайте излишни въпроси и не усложнявайте вида на достатъчно сложната техника с допълнителни устройства и кълба оплетени кабели. Извадете предварително дисковете от компютъра и подредете всичко спретнато в подходяща чанта.

По дрехите посрещат



Няма безпристрастни проверки. Един елегантно облечен пътник ще мине процедурата с пъти по-бързо от несресан пънкар със стара раница и еднопосочен билет. За особено подозрителни се смятат и пътниците с нервна и отсечена жестикулация, притеснен вид и силно потене. Ще ви улесни и това при нужда да можете да се съблечете и събуете бързо и лесно.

Усмихвайте се!



Служителите, които ви проверяват на летището, не са някакви злобни чудовища. Те са просто хора, които вършат тежка и неблагодарна работа. Отнесете се с разбиране към тях, ако са в лошо настроение. Най-добре им се усмихнете и ги поздравете, бъдете дружелюбни. Така ще избегнете много недоразумения.

Паспортът и бордната карта!

Паспортът и бордната ви карта трябва да са ви винаги под ръка. На летището непрекъснато ще ви искат ту едното, ту другото, а понякога и двете едновременно. Така че бъдете готови!

Забранени предмети в ръчния багаж


Много внимавайте при опаковането на ръчния багаж. Рискувате не само да се лишите от различни водолазни и ловджийски атрибути, тирбушони, дамски ножички и бутилки с вода, но и да забавите значително процеса на проверката. Ако намерят в багажа ви нещо забранено, служителите със сигурност ще се амбицират да търсят още по-старателно.