Автор
Woman.bg

7 едновременно лоши, но и добри храни – 1 част

Няма универсално полезни, както и няма универсално вредни продукти.

Съществуват продукти, които са богати на мазнини, калории, холестерол и разбира се, от мнозина те са обявени за вредни.

Но, трябва да отбележим, че едновременно с това те притежават и редица полезни свойства, които понякога дори надвишават отрицателните.

Кашкавал

Повечето видове кашкавал съдържат висок процент мазнини и калории, но и много калций. В този продукт има линолева киселина, която намалява риска от възникването на рак, сърдечни заболявания и диабет. Тя спомага и за отслабването, тъй като не позволява на мазнините да се натрупват.



- препоръчително е да консумирате мазните видове със силен аромат и наситен вкус като фета, пармезан, синьо сирене. Дори малко парченце ще бъде достатъчно да се заситите.

- откажете кашкавала с ниско съдържание на мазнини (18-20 %). Тези видове, за съжаление, не са достатъчно вкусни, почти без аромат, следователно не предизвикват бързо засищане и с тях може лесно да се преяде.

Шоколад

Не си струва да вярваме на твърденията, че шоколадът провокира главоболието и появата на пъпки - няма преки доказателства в тази посока. Затова пък е известно, че маслото на какаото, благодарение на влизащите в неговия състав антиоксиданти, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Не се смущавайте от високото съдържание на мазнини в този продукт - те са основно т.нар. “добри” (т.е. мононенаситени) и не повишават нивото на “лошия” холестерол в кръвта.

Шоколадът стимулира и изработването в мозъка на серотонин, който отговаря за доброто настроение.



- препоръчваме ви горчивия шоколад. Той е най-полезен, тъй като съдържа най-голямо количество какаово масло. Избирайте сортове с ароматни вкусови добавки - бързо ще им се наситите и следователно ще икономисате калории.

- напълно откажете шоколадовите кроасани, бисквити и сладки с пълнеж. Те са твърде калорични.

Източник: zdrave.bg