Ако доскоро сте обожавали да пиете кафе, а сега ви се гади само от мириса му, ако сте гарнирали сутрешната си доза с цигара, а сега изведнъж откривате непоносимост към дима й – вие най-вероятно сте бременна.

Това, разбира се, са непрофесионалните изводи на близките ви хора. За тази рязка промяна във възприемането на миризми и вкусове у бъдещата майка обаче специалистите имат съвсем научно обяснение.

В началото на бременността в кората на главния мозък се образува така наречената доминанта на бременността, която осигурява готовността на организма на майката да износи и роди детето, обезпечава психическата й настройка.

Тази доминанта е всъщност огнище на възбуда в главния мозък, което се проявява при бременната жена след закрепването на яйцеклетката към маточната лигавица, и е предизвикана от постоянното постъпване на сигнали от матката към главния мозък.

Това огнище се поддържа от повишеното производство на прогестерон. Хормонът прогестерон се синтезира от яйчниците, плацентата и надбъбречните жлези.

От момента на загнездване на плодното яйце в матката започва усилено производство на прогестерон, който осигурява съхраняването на бременността.

Съдържанието на прогестерон в кръвта на майката расте неравномерно, увеличава се двойно в около 8-мата седмица и след това постепенно умерено нараства до 37-38 седмица.

Именно на активното повишаване на нивото на прогестерона можем да припишем най-важните изменения по време на бременността и точно той предизвиква вълната от биохимични промени в организма.

Той пуска и „търсачката” за необходимите ресурси на ендокринната и вегетативната нервна система в майчиния организъм за осигуряване на нормална бременност.

Иначе казано, този хормон определя кое е в норма и кое не достига и препрограмира организма така, че да бъдат ликвидирани всички дефицити.

В резултат на тази негова дейност в организма на майката се подава команда да се удовлетвори даден недостиг, предизвиквайки съответната потребност.

Така при недостиг на калций възниква желание да се яде повече сирене, при недостиг на аскорбинова и фолиева киселина – да се ядат листни зеленчуци, при недостиг на витамини от група B – да се пие бира.

При това тази „търсачка” следи жената да не изяде нещо, което ще бъде вредно за детето й. Затова в стомашно-чревния тракт настъпват изменения, които облекчават процеса на отхвърляне на неподходяща в определен момент храна и удължават процеса на преработка на тази, която е необходима.


Източник: moetobebe.net