Десерт, полезен за сърцето? Дори да не ви се вярва, има такава рецепта. В нея важни са съставките.

Ябълките, богати на пектин, в комбинация с олио от рапица, което прелива от витамин Е, и овесени трици, пълни с фибри, е почти медицинска рецепта за здраво сърце.

Това съчетание намалява общия холестерол, и в частност – лошия, при това по доста вкусен начин щом добавим индийското орехче и канелата.

Слабото съдържание на захар не повишава нивото й в кръвта, което от своя страна не застрашава и диетата ви. С други думи тези кексчета могат да влязат в дневното ви меню не само за закуска, но и по-нататък.

Най-хубавото е, че се приготвят за по-малко от час.

Ето и необходимите продукти

100 гр овесени трици (или ситни ядки)
220 гр пълнозърнесто брашно
60 гр смляно ленено семе
1 чаена лъжица сода за хляб
1 ½ чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица индийско орехче
1 разбито яйце
1 супена лъжица олио от рапица
60 гр захар
80-100 грама ябълки, настъргани
60гр орехи



Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 180 градуса.

В голяма купа смесете триците, брашното, лененото семе, содата, канелата и индийското орехче.

В отделен съд разбийте яйцето и олиото до хомогенна смес. После прибавете ябълките и захарта. Разбъркайте заедно двете смеси и накрая изсипете орехите.

Намажете с масло мини формички за кекс и разпределете равномерно тестото в тях. Печете в продължение на 22-25 мин. или докато не са готови (центъра трябва да пружинира при лек натиск с пръст). Оставете готовите сладкиши да изстинат постепенно.