Тялото ни е най-верният помощник в диагностицирането на различни заболявания.

Няма как да сме сигурни на 100%, докато не посетим специалист, но годините медицински опит доказват, че тялото има способността само да подсказва за състоянието си.

Съществуват много методи за самостоятелна диагностика на организма.

Един от тях е свързан със състоянието на стъпалата и най-вече с появата на мазоли. (Разбира се, не говорим за мазоли, появили се след носене на неудобна или чисто нова обувка).

В случая се има предвид появата на мазоли под формата на загрубяла кожа, която не може да се премахне, въпреки третирането с кремове, скрабове и пемза.

Стъпалото, от гледна точка на източната медицина, е проекция на всички наши органи. От това става ясно, че всеки неблагоприятен процес в организма трябва по някакъв начин да се отрази и на стъпалата.

Трябва да отбележим обаче, че истински достоверен признак за съществуването на някаква болест са само идентичните мазоли на двете стъпала.

Огледайте внимателно палците си. Ако има удебеляване на кожата на възглавничките или по ръбовете, може би става въпрос за болести на стомашно-чревния тракт, както и за нарушаване на обмяната на веществата.

Ако външният край на палеца ви е втвърден, имате проблеми с щитовидната жлеза.

Обърнете внимание на кутретата. Ако има отстрани или отгоре мазоли, това може да е предупреждение на влошена работа на пикочните пътища.

Под кутрето на десния крак удебелената кожа сигнализира за проблеми с жлъчката и черния дроб.

Ако проблемът е под кутрето на левия крак, става въпрос за заболяване на сърцето, затова посетете в скоро време кардиолог.

Петите пък може да се втвърдяват при отслабване на имунната система.

Ако имате мазоли по периметъра на петите, не пренебрегвайте състоянието на ставите си. Ако външните краища на стъпалата имат уплътнени участъци, трябва да се консултирате с ортопед, тъй като може да страдате от проблеми с гръбнака.

Ако уплътнената кожа се разпространява не само по ръба на петата, а по целия й периметър, имате сериозни проблеми със стомаха.

Върху костиците на палците жените имат плътна кожа в случаи на гинекологични заболявания, а при мъжете сигнализират за проблеми с простатата.