Лошата хигиена и мръсната коса съвсем не са виновниците за появата на пърхот.

В действителност причинителите са организмите, които живеят по повърхността на скалпа.

Те са част от нормалната телесна флора, но още не е съвсем ясно защо понякога тези съвсем "законни обитатели" причиняват пърхот.

Често роля играят хормоналните и сезонните промени. Но при някои хора пърхотът се появява предимно през лятото, а при други – през студените сезони. Всичко е строго индивидуално.

Хората, които мият косата си по-рядко (веднъж на една или две седмици) обикновено са по-предразположени към поява на пърхот.

Установено е, че само с учестяване на измиванията на косата с шампоан, често е достатъчно, за да се изчисти пърхотът, когато е в сравнително лека форма. Окончателното премахване на пърхота не е възможно.

Нанасяйте шампоана против пърхот с леки масажни движения и го оставете да действа поне 5 минути, така ще дадете възможност на съставките му да проникнат до скалпа.

Шампоаните изсушават косата като "крадат" от естествената й влага. За това, паралелно с тях е необходимо ежедневно да се използва балсам за коса, който да съдържа омекотяващи, заздравяващи и овлажняващи елементи.

Важно е старателно да изплаквате косата след нанасяне на шампоана, както и след балсама, защото остатъците от тях могат да спомогнат за усилването на пърхота.

Най-добрите шампоани против пърхот за възрастни включват следните вещества:

- ketoconazole (най-често в концентрация 2%);
- zinc pyrithione;
- selenium sulfide.

За тези, които предпочитат натурално или холистично лечение, белият оцет, който притежава естествени измиващи качества, може да бъде използван за почистване на скалпа и кожата на лицето.

Въпреки че е възможно да не се справи с проблема толкова ефективно, колкото други видове терапии при пърхот, разтворът на една част оцет с три части вода, прилаган веднъж на ден или два-три пъти седмично може да помогне за изчистване на кожата.

Най-добрият вариант да се преборите с досадните бели прашинки е да се обърнете към специалист дерматолог, който да ви предпише лечение.