Автор
Ева Лъчезарова

Създадоха ваксина срещу рака на гърдата

Американски учени обявиха, че са създали нова ваксина за борба с рака на гърдата.

Експертите уверяват, че тази ваксина ще попречи на развитието на туморите, тъй като тя е насочена срещу протеин, наречен алфа-лакталбумин, който се среща при повечето тумори на гърдата.

Ваксината засилва имунната система, която пък от своя страна започва да разрушава протеина при неговата поява. Освен това имунната система свива наполовина вече съществуващи ракови образувания.

Засега тя е изпробвана само върху лабораторни животни, но дава отлични резултати и учените вярват в нейните отлични резултати.

Единственият недостатък е, че алфа-лакталбуминът се среща също в здрави гърди в период на кърмене. Затова жена, ваксинирана като млада, няма да може да кърми след това, иначе имунната й система ще реагира.

Тъй като са необходими продължителни изследвания за нейната безопасност с голям брой жени, тя може да се появи на пазара чак след около десет години.

Досега съществуват ваксини срещу рак на черния дроб и на шийката на матката. Те обаче действат по друг начин, тъй като са насочени срещу вируси, които причиняват образуването на ракови клетки.