Токчетата несъмнено ни извисяват. И то във всеки един смисъл на тази дума – те ни помагат да напреднем в кариерата, карат ни да се чувстваме по-стройни и най-важното – разтуптяват мъжките сърца. Но нали красотата винаги иска жертви? Нека видим дали е така.

Французите имат следния виц – “Кой е измислил токчетата? – Жена, на която й е писнало да я целуват по челото”. Но всъщност токчетата в най-простия си вид имат много по-прозаична и древна история.

Друго нещо обаче са високите тънки токчета. Те са измислени сравнително скоро – през 50-те години. Създателят им е известният френски дизайнер на обувки Роже Вивие (Roger Vivier). На него дължим новата епоха в историята на красотата и… здравето.

Наука за токчетата



Откакто жените се качиха на високи токчета, лекарите от цял свят се загрижиха за влиянието на подобни обувки върху здравето. И повечето стигнаха до тъжна равносметка – според проучванията им всяка трета жена на планетата страда от неприятни последици от носене на обувки на висок ток.

Тези последици са различни – гъбички, артрити и други нелечими заболявания на ставите, предизвикани от прекомерното натоварване на предната част на стъпалото.

Лекарите дори са изчислили, че всеки 2 см. от токчето увеличават натоварването върху пръстите на краката с около 25 %. При това се увеличава и рискът от образуване на шипове по стъпалото.

Високите токчета са вредни за женските пръсти, колена и гръб. Въпреки че за гърба има и друго мнение – че токчетата се отразяват добре върху стойката. Т.е. те буквално ни принуждават да ходим с изправен гръб. Звучи правдоподобно.

Освен това при ходене на висок ток се напрягат мускулите на таза, бедрата и прасците, което ги поддържа във форма. Актрисата Ева Лонгория, например, тренира същата група мускули, ходейки по 30 минути на ден на пръсти.

Токчетата и сексът



Друг аргумент в полза на високите токчета представи екип италиански учени от Веронския университет. В проучването им участвали 66 млади жени, които ходели на висок ток. По време на “дефилирането” им учените замервали биотоковете, образуващи се в т.нар. “малък таз” – там, където са разположени детеродните органи и различните “мускули на удоволствието”.

Измерванията се повтаряли с различни по дължина токчета. В крайна сметка било установено, че оптималната височина на токчето е 4 % от ръста на жената (7 см. за 170-сантиметрова жена). При ходене на токчета с оптимален размер фоновата електрическа активност на най-интимните мускули на малкия таз се занижава максимално. Т.е., тези мускули могат да се свиват по-силно и са готови за появата на сексуална възбуда, за засилването й и за последвалия оргазъм.


Размерът има ли значение?



Според Кристиан Лубутен, който прави най-удобните обувки в света, идеалната височина на токчето е 11 см. На същото мнение е и любимият дизайнер на Кари Брадшоу от “Сексът и градът” Маноло Бланик: “Не стигайте до крайности. Токчетата над 11.5 см. развалят походката и изглеждат неелегантно”.

За най-безвредни се смятат токчетата с дължина до 4-5 см. Подходящи са за ежедневна употреба – за ходене на работа или на пазар. Обувките с 4-5-сантиметров ток изглеждат достатъчно изящни, но натоварват стъпалото значително по-малко.

Статистиката

* Оказа се, че всяка десета жена носи обувки с токчета повече от 3 дни седмично.
* Повечето мъже (75 %) харесват жените на високи токчета. На същото мнение са и 50 % от представителките на слабия пол.
* Над 50 % от жените на планетата носят обувки с над 10-сантиметров ток.

Е, както виждате, красотата печели битката. Важно е обаче тази красота да е умерена.