Всички ползваме крем, избираме, купуваме, мажем се усилено и даже не се замисляме, как точно е правилно да се нанесе той на нашето лице, пише kozmetikata.com

Мислим, че най-важното е правилно да подберем крем – сутрин – дневен, вечер – нощем, хидратиращ, подхранващ...

А после се сблъскваме с проблеми, които и най-добрите, тези най-рекламираните и скъпи кремове не помагат да премахнем.

Мажем се, мажем се, а проблемите не изчезват, а бръчките понякога стават по-големи и по-забележими.

Става въпрос за това, че кожата ни живее по собствен вътрешен часовник и грижата за нея трябва да става в съответствие с тези биоритми. Графикът за работата й при всеки е различен, но има и някои закономерности.

Биоритмите на кожата

4-7 часа
Най-добре е да се постави лек хидратиращ крем с високо съдържание на вода, витамини и минерали. По това време започват да се активизират жлезите с вътрешна секреция, започва активното отделяне на хормони, кръвообращението става интензивно. Кожата леко попива влагата и разтворените в нея вещества.

8-10 часа
Най-добре да се постави защитен дневен крем. Кръвообращението е в пика си. Кожата попива като гъба всичко, с което има съприкосновение. Хубаво е, ако се допре до защитен дневен крем, който предпазва от загубата на влага и ултравиолетовите лъчения, а не до прах и частици мръсотия във въздуха.

11-12 часа
Най-подходящи са матиращи кремове. Мастните жлези започват да работят два пъти повече. На кожата се появява мазен блясък, порите са най-забележими, за това се препоръчва да се нанесе матиращ крем.

13-14 часа
Кожата е уморена и бледа. Бръчките стават по-забележими. Лицето се нуждае от почивка – измиване с хладка вода и намазване с тонизиращ лосион.

15-18 часа
Кожата е абсолютно невъзприемчива към козметични процедури. През това време функциите по отделянето доминират над способността й да попива.

18-23 часа
Почистващи средства. Възприемчивостта на кожата нараства, най-активно тя поглъща кислород.

23-5 часа
Кожата интензивно абсорбира биологично активните и подхранващи вещества, съдържащи се в нощните кремове.

Сутрин – нанасяме дневен крем. Основната му задача е да напои кожата от сутринта с влага и да защити лицето от вредните въздействия на външната среда.

Вместо дневен крем може да използвате хидратхидратиращ, помагащ да се регулират и поддържат естествените нива на влага в кожата, за зрялата кожа той е просто необходим.

Вечер нанасяме нощен крем. Във вечерните часове, естествено кожата има нужда от почистване и отдих. За това е добре да се ползват почистващи средства, като например, хидратиращо мляко или козметични средства за сваляне на грима.

Нощ – това е най-доброто време за възстановяване и обновяване на клетките на кожата, в това време тя активно усвоява подхранващите и биологично активни вещества.