Според философията на йога тялото на всеки от нас знае от какво има нужда, кога и в какво количество.

Все пак, организмът е био-машинката, която най-добре „осъзнава” целта на храненето – да се даде енергия на тялото и ума, да се увеличи телесната сила и развие умът.

Няма специални правила за хранене, макар че има много препоръки, като основната е да се яде възможно най-естествена храна и то в умерени количества.

Йога по начало препоръчва вегетарианската диета.

Ето и някои прости йогийски съвети, които можете да спазвате в ежедневието си и да се почувствате по-силни, пълни с енергия и, разбира се, да се отървете от излишните вредни вещества и килограми.

- Избягвайте да пиете вода с лед

Особено по време на хранене, защото това нарушава естествената циркулация на жлъчните сокове и намалява храносмилането.

- За сметка на това обаче, изпивайте чаша свежа, чиста вода рано сутрин на гладно и вечер преди лягане. Може да й добавите малко лимон.

Ние лично предпочитаме да пием топла вода с лимон и мед. Така се очистват шлаките, насъбрали се през нощта, и се подтиска апетитът.

- Пийте от 5 до 8 чаши вода всеки ден

Най-добре е да пиете чиста изворна вода. Но взимайки предвид реалните обстоятелства, с които се налага да се съобразяваме като съвременни „деца на града”, предпочитайте минералната пред хлорираната чешмяна вода.

Недостигът на вода е причина за запека и запушването на дебелото черво, черния дроб и бъбреците.

- Яжте много плодове, но избягвайте натуранлните сокове, които са пълни с изкуствени и вредни вещества.

- Пийте домашен натурален сок от моркови, репички, цвекло, добавете малко листа от босилек. Пийте домашноприготвените сокове до 30 минути след изтискването им, защото те много бързо губят полезните си вещества.

- Избягвайте кофеинът, независимо под каква форма е – алкохол, кафе, чай, шоколад, енергийна напитка и пр.

- Внимавайте с млякото

То е храна, а не е напитка. Трябва да го пиете на малки глътки, иначе може да се получи разстройство на стомаха.

- Избягвайте всички "неживи" продукти - консерви, полиран ориз, бяло брашно, рафинирана захар. Ползвайте неполиран ориз, кафява захар или мед. Не прекалявайте с бонбоните, сладкишите и тестените изделия.

- Старателно дъвчете храната