Може би един от най-големите парадокси, свързани с красивата фигура, е, че с нискокалорични диети и гладуване се натрупват нови и много по-упорити подкожни мазнини.

Наричаме ги накратко - целулит.

Това твърдение звучи почти невъзможно, но само на пръв поглед!

Най-простото обяснение в защита на твърдението, че с диети не си помагаме и не отстраняваме недостатъците си, звучи така:

За да бъдат равномерно разпределени мастните тъкани под кожата ни те трябва да са здраво свързани с мускулната и съединителната тъкан.

Тези тъкани не могат да растат без прием на белтъчини! А почти всички "диети-чудо", които ни се пробутват от всевъзможни страни, правят точно това - намаляват количеството белтъчини, от които се нуждаем.

При стрес и глад организмът натрупва “на топка” мускулните белтъчини. Но когато те са малко и без подкрепата на съединителната тъкан, мастните наслоения започват да растат хаотично и така създават ефекта на “портокаловата кора”.

Антицелулитните масажи, кремове, колани и панталони не са вредни, но само те не са в състояние да намалят целулита.

Нашите мускули и мозък искат да получават гориво (глюкоза) и ние можем да им го дадем заедно с храната. В противен случай организмът ще си го вземе от нашата мускулна тъкан.

Затова трябва редовно и последователно да се спазват две елементарни “антицелулитни процедури” – първо добре да се храним, а след това да спим достатъчно.

По този начин като изключим глада и стреса – факторите, които разрушават белтъчините, ще придобием белтъчен материал, необходим за подържането на еластичността на подкожната мастна целулоза.