Човешките очи ежедневно са изложени на вредни въздействия от околната среда: изкуствено осветление, ултравиолетово излъчване от слънцето, излъчвания от телевизионни и компютърни екрани и други.

В резултат на тези фактори, на напредването на възрастта и образуването на свободни радикали от метаболитните процеси в клетката, очите могат да се увредят в значителна степен.

За да поддържа нормално зрение, организмът усвоява лутеин и един друг каротиноид – зеаксантин, които натрупва в макулата. Тези две вещества абсорбират светлината от синята зона на видимия спектър – лъчите с най-вредни дължини на вълната, на които ретината обикновено е изложена.

Лутеинът се натрупва в ретината и действа като филтър срещу вредната слънчева светлина и електромагнитната радиация. Той е ефективен неутрализатор на свободните радикали и играе важна роля като антиоксидант.

Лутеинът не може да се произвежда от организма, поради това се осигурява от храната. Среща се в следните растения: спанак, зеле, тикви за печене, листни зеленчуци.Той е кератиноид - ксантофил, който произлиза от алфа-каротина и определя оцветяването на листата и цветовете.

Лещата е най-често засегнатата от заболяване част на окото. 98% от сухото вещество на лещата се падат на протеините. Свободните радикали увреждат тези протеини, предизвиквайки тяхната дегенерация. Това е основата на заболяването, известно като “перде” - катаракта, което е често срещано сред по-възрастните хора.

За развитието на “перде” са отговорни много фактори. Важна роля за появата му играе силната слънчева светлина, ултравиолетовото излъчване, дори тютюнопушенето. Някои хронични болести, като например диабет, също увеличават риска от появата му.

При няколко мащабни изследвания беше установено, че съществува взаимна зависимост между дневното меню, богато на лутеин, и понижения риск от развитие на перде на окото (катаракта).

Лутеинът е съвременна хранителна добавка, с чието редовно използване можем да допринесем за здравето на нашите очи и на други органи.

За да сте по-сигурни, че сте защитили очите си от вредните влияния на околната среда, които могат сериозно да им навредят, е добре да приемате и хранителни добавки.

Днес ви представяме двойните ефервесцентни таблетки "Здравит", те съдържат комплекс от витамини и минерали, обогатени с лутеин и други антиоксиданти, специално подбрани да защитават организма от свободните радикали. Включвайки ги в дневното си меню, можете да бъдете сигурни, че сте защитили зрението си.