Неотдавна лекари потвърдиха тезата, че малко захароза, разтворена във водата на бебето преди ваксинация, успокоява болката впоследствие.

Британски специалисти обаче са на мнение, че и майчината прегръдка има същото въздействие в случая, тъй като са доказали, че захарозата не намалява силата на болката. Сладката вода вероятно само разсейва малчовците и това е всичко.

Експерти от Университета в Лондон изследвали 59 новородени преди и след тест, при който се взима кръв за изследвания от ходилото. Това е стандартна процедура на Острова, чрез която се търсят следи от някои животозастрашаващи заболявания при бебетата.

На половината деца дали малко подсладена вода преди изследването, а на другата – обикновена. След това при всички била проверена мозъчната активност.

Бебетата, които получили подсладена вода, се успокоили на мига, но мозъчният тест показал, че усещат болки със същата интензивност, както тези, които пили обикновена вода.

Специалистите поясняват, че неприятните усещания в съвсем ранна възраст оставят травми у децата, които се преодоляват много трудно.

Малчовците се нуждаят от по-добри болкоуспокояващи, които да влязат в редовна употреба, подчертават медиците.