Днес ще ви запознаем с втория тест, с помощта на който можете да установите истинската възраст на кожата си.

Първия начин да направите това можете да видите тук.

С помощта на този тест ще получите конкретна цифра, която може както да ви зарадва, така и да ви разочарова.

За основа ползвайте реалната си възраст. Запишете си тази цифра и изваждайте или прибавяйте към нея в зависимост от отговорите си.



1. Излагане на ултравиолетови лъчи:

Ползвате ежедневно защитен крем против слънце -2
Ходите на солариум +7
Прекарвате около 8 часа на ден на открито +8

2. За поддържане на кожата си вие:

Ежедневно ползвате лосион за почистване и овлажняващ крем -2
Ползвате подмладяваща козметика (anti-age) -5

3. Пиете витамини и хранителни добавки:

Ежедневно няколко различни препарата -4
Ежедневно само един препарат -3
Понякога пиете антиоксиданти (витамин С или Е) -1

4. Често сте подложени на стрес +3

5. Спите по 7-8 часа на ден -3

6. Спортувате или ходите на фитнес поне по 1 час на ден -2

7. Живеете в голям град +2

8. Начинът ви на живот:

Пиете най-малко 4 порции алкохол седмично +3
Пушите +8
Не пушите, но сте принудени постоянно да сте в опушено помещение +7

9. Пиете по 8 и повече чаши вода ежедневно -2

Получената цифра е реалната биологична възраст на кожата ви.

Сега, когато знаете истинската възраст на кожата си, можете да помислите и за начините да подобрите състоянието й. От какво има нужда кожата ви в момента?



Биологичната възраст на кожата ви е:

До 20 години


Всеобща заблуда е, че крехката възраст е гаранция за отлично състояние на кожата. За съжаление младостта изобщо не е повод да оставите нещата на самотек. Акнето и излишната кожна мазнина при младите момичета са не по-малък проблем от бръчките и повяхналата кожа при 40-годишните дами.

Козметиците твърдят, че акнето е резултат от хормоналните промени в организма – повишаването на нивата на тестостерон стимулира отделянето на кожна мазнина, която запушва порите и създава хранителна среда за бактериите.

За да се преборите с това най-добре се обърнете към ендокринолог и козметик. Постоянството и строгото спазване на всички препоръки ще ви дадат добри шансове за подобряване на състоянието на кожата ви.

Във всички други аспекти обаче тази възраст е прекрасна – всички процеси в клетките протичат активно, кожата ви е стегната и еластична. Трябва да обърнете внимание само на ежедневното старателно почистване на кожата си. Ползвайте козметика за млада кожа!

20-30 години

Това е най-добрата възраст - кожата ви е в разцвета на биологическата си активност и произвежда всичките й необходими компоненти сама. Не й пречете да се радва на живота, но и не пропускайте възможността да я поглезите със специални грижи.

Разширените пори може все още да ви създават проблеми, затова не пренебрегвайте почистването и предпазвайте кожата си от агресивните външни условия.

Най-важното е да запазите богатството, което природата все още ви е подарила съвсем безвъзмездно. Трябва да почиствате и защитавате кожата си. Избирайки козметични препарати, търсете такива, предвидени точно за тази възраст.

30-40 години

На тази възраст организмът на всяка жена преживява специфичен хормонален прелом, което кара много дами да стигат до крайности. И нищо чудно, как да запазите хладнокръвие, след като една сутрин видите в огледалото някаква смътно позната леличка?

Проблемът е, че след 30-те се забавя синтезът на колаген, а горният защитен слой на кожата (епидермисът) се удебелява.

Това вреди на еластичността. За да не я изгубите безвъзвратно, преразгледайте отношението си към слънчевата светлина и си намерете добър козметик-масажист.

Когато си купувате козметика, не се презастраховайте със средства за зряла кожа и за супер-лифтинг ефект – всичко с времето си! Можете обаче да ползвате коректори за мимически бръчици.

40-50 години

Без паника! На тази възраст лицето наистина е запазило много спомени – вече има постоянни бръчици, контурът на лицето не е толкова отчетлив, а ъглите на очите и устата се отпускат. Това са последици от постепенното разрушаване на колагена и еластина.

За онези, които не могат да се примирят с възрастовите промени на кожата, козметиците са предвидили много начини за борба с остаряването – от апаратни процедури, мезатерапия, инжекции ботокс и кремове, до пластична хирургия, така че винаги ще можете да намерите начин да запазите младостта си.

За козметичните средства обърнете внимание на многофункционалните такива, които ще се борят едновременно с няколко признака на остаряването. Така ще забележите резултата по-бързо.