Автор
Ева Лъчезарова

Костадин Кръстев-Коко - Фотографът на звездите

Костадин Кръстев-Коко е един от най-перспективните млади фотографи в България.

Той е само на 25 г., а пред обектива му вече за заставали едни от най-известните родни звезди.

Коко е снимал Алекс Раева, Галена, Пластик Дриймс, Мастило, Малина, Гала, Лияна. Той е правил фотосесии за издания като Грация, FHM, ОК, Хай клуб, Блясък, Коса, Мода и красота и други.

Как започна да се занимаваш с фотография. Разкажи ни малко повече за себе си?

Всичко започна още в училище. Формулите и чертежите в Строителния техникум не бяха толкова интересен, колкото това да снимам приятелите си. Правехме импровизирани фотосесии. Често ги вадя от архивите и ми става много приятно. Няколко години по-късно последва кандидатстването ми в НАТФИЗ. Оттогава камерата почти не излиза от чантата ми. Благодарение на едно моя клиентка се запознах с коафьора Жоро Петков, с който съм направил едни от най-красивите си снимки.

Щастлив съм от това, което правя!

Снимал си много известни българки, проявяват ли капризи на снимачната площадка?

Не. Аз съм много спокоен и търпелив човек. Никоя от жените, които съм снимал, не е проявявала някакви капризи. Разбира се, всяка има своя характер, но това е и едно от предизвикателствата на професията. Да се промъкнеш по-близо до тях, до техния свят, до чувствата и емоциите, които изпитват.

Как преминава един снимачен ден, от къде черпиш вдъхновение?

Всеки път е различно. Една сесия може да приключи за 2-3 часа, а има дни, когато снимаме и повече от 12 часа. Например, снимките за обложката на последния албум на Галена продължиха 13-14 часа. Но там се смениха много и коренно различни визии. Вдъхновението почти винаги идва в процеса на работата. Обикновено стилистът има идея, която обсъждаме. Решаваме кое осветление, фон, декор са подходящи и след това действаме. А лично за мен вдъхновението може да бъде открито само в един поглед.

Галена за обложката на албума си "Официално забранен"

Коя според теб е най-фотогеничната българка?

Тук ще цитирам един мой преподавател: "Няма нефотогенична жена, има некадърен фотограф." Всяка една носи своята красота и чар, а те са субективни. Смятам, че всеки един от нас е красив. И все пак мога да кажа, че един от най-любимите ми модели е Алекс Раева.

Алекс Раева

Дай няколко съвета на нашите читателки затова как да излизат добре на снимки?

Колкото и клиширано да звучи - нека бъдат себе си. Не винаги надуването на устничките и премрежения поглед, ще ги направят по-красиви. Естествеността в една снимка печели много повече...

Какво би посъветвал хората, които страдат от синдрома „Чандлър” и никога не излизат добре. Възможно ли е дори и професионален фотограф да не може да направи хубава снимка на някого?

Фотографът е длъжен да предразположи модела си и да го отпусне до толкова, че да изглежда добре на снимките. Наистина има хора, които са по-притеснителни и не се отпускат на секундата. В такива моменти диалогът е много важен, а и едно огледало зад гърба на фотографа винаги помага.

Какво мислиш за Фотошоп? Използваш ли го и до колко?

Фотошоп е прекрасна програма. Аз определено съм "за" той да бъде използван. Разбира се, в рамките на добрия тон. Още през миналия век, когато се е зародила фотографията, творците са ретуширали - да, с малки четки и боя, но са го правили. Сега просто го правим чрез софтуер.

Какво ти предстои и над какво работиш в момента?

В момента работя по снимките за обложката на Цвети Янева. Предстоят ми много интересни неща, отново свързани със снимане, но за сега ги пазя в тайна.

Цветелина Янева

Още снимки на Костадин Кръстев-Коко можете да видите тук