Eдно от най-трудните неща в днешно време е овладяването на хранителните навици.

Бързите закуски, дюнерите, чипсовете, бисквитите, соленките, мазните десертчета и пр. са сред виновниците за появата на твърде висок риск от ракови заболявания.

При жените особено застрашени са яйчниците и шийката на матката.

Пържените картофки, крекерите и бисквитите заемат първите три места в списъка с продукти, съдържащи химикала акриламид, който повишава опасността от развитието на ракови заболявания.

Изследвания са открили причинно-следствена връзка между употребата на продукти, които имат в състава си акриламид и образуването на рак.

Това вещество е химикал, който се образува в храната в процеса на нейната термична обработка и притежава канцерогенни свойства

Ако приемате около 40 гр. акриламид на ден, рискът от рак на шийката е два пъти по-голям. А 40 гр. от този химикал се съдържат в едва половин пакет бисквити или чипс.