С отминаването на циганското лято много хора изпитват загуба на сили и енергия и влошаване на настроението.

Какво освен атмосферните условия може да провокира депресията?

Може би храната, която ядем?

Пристрастени към храната


Продуктите, които могат да предизвикат депресия, не са чак толкова много. Това са кафето, захарта и подсладителите, както и червеното месо. Учените отбелязват, че хората, които пият по 3-4 (или повече) чаши кафе на ден са по-склонни към депресия от останалите. Диетолозите обясняват този факт със зависимостта към кофеина. Ако лишите един кофеиноман от ежедневния му допинг, той ще се чувства изтощен, нещастен и лишен от воля. Според съветите на лекарите, за да не станете жертва на кофеиновата депресия трябва да пиете не повече от 1-2 чаши кафе дневно и да си правите почивки в консумацията на тази напитка.

Много хора търсят утеха в сладките храни. Според медицинските изследвания обаче излишъкът на захар в храната засилва депресията и умората. Причината за това е, че сладкото също предизвиква пристрастяване. Организмът свиква да произвежда много инсулин за понижаване на кръвната захар. Затова липсата на поредната “сладка доза” може рязко да ви понижи настроението.

Депресия могат да предизвикат и някои разпространени хранителни добавки. Доказано е например, че при редовните потребители на аспартам (подсладител) по-често се срещат случаи на депресия.

При месото положението е малко по-друго. Ако ядете телешко, агнешко или свинско често и по много, месото не успява да се разгради напълно от организма. Затова в дебелото черво започват процеси на разлагане и се образуват токсини. Всмуквайки се в кръвта, тези отрови имат отрицателно влияние върху целия организъм. Преди всичко нарушават работата на нервната система. Човек става по-раздразнителен, бързо се уморява и страда от безсъние. Яденето на много месо е особено опасно за хора с болен черен дроб, тъй като именно този орган абсорбира и обезврежда отровите.

Храна за душата



Често тъгата и потиснатото настроение са предизвикани не от конкреттни продукти, а от особеностите в хранителния ви режим. Например недостатъчното приемане на растителни масла и мазна риба винаги води до депресия. Тези незаменими мазнини са много важен строителен материал за нервната система и следователно за поддържането на душевно равновесие. Затова онези, които твърде много се ограничават в консумацията на мазнини често страдат от отпадналост и лошо настроение.

Депресия сполита и хората, страдащи от недостиг на магнезий, фолиева киселина и витамин В6. Недостигът на тези вещества намалява нивата на серотонин в мозъка, а серотонинът е от ключова важност за поддържане на добро настроение. Обикновено хората, които ядат малко пресни зеленчуци и плодове, не получават достатъчно магнезий, фолиева киселина и витамин В6. Онези, които се опитват да отслабнат на всяка цена, също рискуват да изпаднат в депресия. Според психолозите еднообразното и невкусно хранене сериозно понижава настроението, прави ни отпаднали и предизвиква хронична умора.

Затова е много важно менюто ви да включва продукти, които харесвате и обичате. Ако мразите да ядете овесени ядки, не спазвайте диети, които се базират на хранене с такива. Организмът ви и без това ще страда от глад, а при тези обстоятелства всеки един омразен продукт може да ви нанесе психологическа травма. Това може да доведе дори до нервно разстройство.

Рискът да получите диетична депресия е особено висок през есенните месеци. Застудяването и скъсяването на деня и без това понижават настроението. През този сезон трябва да спазвате по-снизходителен режим на хранене, а скоростта на сваляне на излишните килограми трябва да е по-ниска.

Продукти срещу лошо време



Как да се преборите с есенната депресия чрез правилно хранене? Диетолозите ви препоръчват да ядете сирене и кашкавал, пуешко и пилешко месо, макарони и пълнозърнест хляб. В тези продукти се съдържат вещества, които стимулират произвеждането на хормона на щастието.

Според психолозите можете да се борите с депресията и с помощта на червения, оранжевия и жълтия цвят. На масата ви трябва да има портокали, мандарини, лимони, тиква, червени и жълти чушки, ананас и царевица. Всичките тези продукти са нискокалорични, така че няма да навредят на фигурата ви.

Не забравяйте и продуктите, които съдържат магнезий и витамин В6. Това са бананите, орехите, дините и зелените салати. Полезно е и да се пие минерална вода с магнезий. Тези вещества понижават възбудимостта на организма и нормализират съня. През периодите, когато сте много тъжни, можете да се поглезите с малък сладкиш или парченце шоколад.