Ако и тази есен таите сантиментални чувства към пролетния сезон, имаме страхотна идея, която ще ви разведри – демонстрация по икебана.

Утре, на 23-ти октомври, в кино Люмиер ще можете да се гмурнете в царството на цветята и хармонията, благодарение на икебана-майсторът Римей Ого от школа Корю.

Той не само ще покаже част от традиционните техники за подреждане на цветя, но и съвсем нови похвати в изящното японско изкуство.

Демонстрацията, която ще се прелее в уоркшоп за всички фенове на икебана, е част от Дните на японската култура в България, които се провеждат всяка година от 1990-та насам.

Самият Ого има 40-годишен опит в аранжирането на цветя и днес е уважаван преподавател не само в родината си, но и извън нея.

Историята на икебана е почти 500-годишна и започва със създаването на най-старото училище в областта – Икенобо.

Разбира се, подреждането на растенията съвсем не е само красив начин за украсяване на дома, а носи и своите дълбоки философски символи и послания.

Според икебана всяко цвете, което се използва, има собствен характер и смисъл, а миксирането на растенията изразява определен смисъл и стил.

Смята се, че изкуството отразява до голяма степен духовността и личните качества на всеки, който реши да му се посвети.

Стилът за подреждане на цветя в дома се нарича сейка и именно той ще бъде демонстриран от майстор Римей Ого. Основава се на вярването, че огромните, вековни дървета се обитават от богове и в тях е скрита вечността.

Сейка пресъздава свещеното дърво с помощта на пет основни клончета, символизиращи четирите посоки на света, подредени около своеобразен център.

Височината на клончетата ги разделя в три различни групи – най-високата е „тен” („небе”), а най-ниската е „чи” („земя”). По средата е човекът – „джин”.