Имаме 26 години брак, в който бяхме заедно в лошо и в добро, докато преди 3 години той не ми изневери. След като го разкрих нещата коренно се промениха... Всеки ден плаче и ме моли да му простя. Аз мислих, че ще преодолея всичко това, защото все още го обичам, както от първия ден, откакто сме заедно, но..., нищо не помага, нито извинения, нито каквото и да е било. Обичам го, но не мога да съм спокойна нито миг. Изнервена, викаща и нищо не правеща, забравихме дори какво е домашен уют, събиране за празник, готвене на обща вечеря и т.н. Как мога да преодолея всичко? Защо той не иска да ме напусне, независимо от поведението ми? Все пак, разликата в годините ни е почти осем години (той е по-млад) и може да си намери някоя млада жена…

Здравейте,

Благодаря Ви за писмото. Винаги ми е било интересно да наблюдавам, как ние хората имаме уникален талант да правим себе си и своите близките нещастни.

Всяко дете е родено напълно щастливо, а състоянието на нещастие е получено в процеса на живот. Често ние го приемаме като „наследство”, предадено от родителите ни.

Вие следвате един силно изразен семеен сценарий на недоволство, в който живеят повечето семейства. Тази игра се казва: жертва-тиранин-спасител.

Вашият мъж, изневерявайки Ви, се превръща моментално в тиранин (защото Ви е наранил), а Вие съответно сте се превърнала в жертва.

Сега сте си сменили ролите - той Ви моли за прошка и става жертва, а Вие го наказвате за грешката му.

Със сигурност имате и спасител - някой човек (майка, приятелка), който от време на време Ви дава съвети и се опитва да Ви помогне.

Разбира се, можете да продължите да играете тази игра, която няма край, докато човек на се осъзнае и не поеме отговорност. Това е единственият начин да излезете от нея! Да поемете отговорност означава, че можете да простите.

Ясно е, че той е направил грешка и че Ви е наранил, но освен смъртта, нищо друго не е фатално. Вие още можете да промените живота си.

Прошката е път към сърцето, път към душата, а точно тя Ви прави жива. Сега сте затворила сърцето си, заради болката, която сте изпитали. И всеки ден се чувствате все по-нещастна.

Щастието, радостта и свободата живеят в сърцето. Простете му и простете на самата себе си, че сте допуснали толкова много напрежение и страдание в живота си.

Приемете го и започнете отначало. Щом продължава да бъде до Вас, значи все още Ви обича. И Вие го обичате, щом продължавате да живеете с него. Направете крачка към него.

Между другото, тази болка, която изпитвате, със сигурност е свързана с Вашето минало. Вероятно е имало човек, който е бил много важен за Вас и Ви е наранил. Затова сега реагирате толкова болезнено и крайно.

Когато едно и също нещо се повтаря, тогава стимулът да забравим лошото и да се променим става по-малък, а болка все по-голяма.

Прошката, разбирането и благодарността са решаващи за щастието във всяка връзка.

Поемете отговорност и за него – помогнете му да поеме отговорност за Вашето общо настояще и бъдеще. Излезте от миналото и спрете да живеете в него!

Животът продължава и само от Вас зависи какъв ще бъде той!

Ако искате и вие да зададете своя въпрос, пишете ни на sex.uroci@woman.bg

Всички материали от рубриката "Секс уроци" можете да видите тук.