Трудно е да се разделите с разкрасяващия продукт, който вече сте обикнали като скъп приятел, особено когато бюджетът е ограничен.

Според проучване на Американския институт по оптометрия, проведено сред повече от 2 000 жени, 35% продължават да използват гримовете си, въпреки, че срокът им на годност отдавна е изтекъл. Точно, както престоялата храна може да навреди на здравето ви, така и старите гримове могат да бъдат опасни за вас. Разберете дали сте светица или грешница според това дали подновявате гримовете си достатъчно често, както и дали не извършвате някои други ежедневни грехове спрямо красотата.

ГРЯХ: Очертавате клепача от вътрешната страна



Ако слагате молива за очи на местата, където окото се овлажнява, скоро ще трябва да го изхвърлите. Срокът на годност на повечето моливи за очи е до две години, но добавяйки влага, увеличавате шанса за развитие на бактериите. Това също може да затрудни работата на слъзните жлези и съответно да причини червенина, раздразнение и болка.

РЕШЕНИЕТО: За да бъде моливът ви за очи тип-топ, подостряйте го всеки път след като го използвате.

ГРЯХ: Използвате спирала по-стара от шест месеца



Всеизвестен е фактът, че след дълга употреба спиралата става суха и ронлива, но освен това старата спирала може да доведе до очни инфекции. Старият грим с изтекъл срок на годност може да е носител на микроорганизми, които да доведат до неприятни(както на усещане, така и на вид) инфекции като конюнктивит. Най-големите виновници са продуктите на основата на течности (каквато е спиралата), тъй като съдържанието на вода е чудесна предпоставка за развитие на бактерии.

Производителите препоръчват да държим спиралата в козметичния си несесер от три до шест месеца.

РЕШЕНИЕТО: Изхвърлете всички по-стари от няколко месеца спирали, а с настящата бъдете внимателни и не пъхайте четчицата прекалено енергично в нея.



ГРЯХ : Игнорирате четката си за грим

Никой не обича да бъде игнориран, но ако пропускате редовно да перете четките си за грим, това може да доведе до сълзи – вашите. За да избегнете очни инфекции, редовно перете четчиците си. Понеже четките за грим имат допир с кожата ви, по тях се полепят бактерии и кожни клетки. Когато използвате четките отново, връщате всичко това обратно върху кожата.

РЕШЕНИЕТО:
Перете четчиците си на всеки няколко месеца. Можете да използвате бебешки шампоан, който е по-нежен от обикновените препарати. Или може да си откъснете листче от някой скицник и да си лепнете някаква картинка.

ГРЯХ: Навлажнявате със слюнка четчицата си за сенки

Изкушавате се да използвате слюнка за да загладите и изтъните четчицата си или пък да направите молива за очи по-лесен за нанасяне. Направите ли това обаче, със сигурност ще пренесете бактерии от устата към очите си.

РЕШЕНИЕТО: Ако навлажнявате дадена четка редовно, използвайте антибактериален сапун за да я почистите. Ако се налага да навлажнявате молива за очи, за да успеете да си го сложите, пробвайте друга марка.

ГРЯХ: Бъркате с пръсти в кутийката на фондьотена

Да вземате фондьотена с пръст и да го нанасяте по същия начин не е най-добрият начин. Бактериите от пръстите и тези под ноктите ви се смесват с фондьотена и след като затворите капака, те щастливо се размножават в тъмната и влажна среда.

РЕШЕНИЕТО: За нанасяне на основа за грим използвайте гъба. Не забравяйте да я перете толкова често, колкото бихте прали блузката си. Перете я с топла вода и сапун, а дори може и да я пуснете в пералнята, за още по-добро почистване.

ГРЯХ: Възглавницата ви



Нощните кремове и серуми ви обещават да върнете назад годините, но ако спите на груба памучна калъфка за възглавница, това може да ограничи техния ефект, тъй като предотвратява осмозата ( проникването на веществата в кожата ви). По този начин скъпите продукти не могат да окажат желаното въздействие и вие похабявате парите и красотата си.

РЕШЕНИЕТО: Просто сменете калъфката си с копринена, която е по-благоприятна за кожата на лицето от памука. Така всеки ден ще се събуждате младолика.

ГРЯХ: Честата смяна на продукти

Според проучването на козметичната марка ‘RoC’англичанките похабяват годишно по 400 милиона паунда по неизползвани докрай продукти. Много от тях биват захвърлени след пет използвания, тъй като притежателките им си купуват нови козметични изкушения. Но твърде честата смяна може да доведе до чуствителна кожа на лицето без блясък.

РЕШЕНИЕТО: Придържайте се към един и същ козметичен продукт поне за пет седмици (освен ако кожата ви не прояви признаци на раздразнение). Това е времето нужно на новите кожни клетки да се появят на повърхността и да покажат доколко продуктът е ефикасен.


ГРЯХ: Пренасищане с продукти

Използването на десетки продукти с надеждата, че ще имат мигновен ефект не е просто загуба на пари, а освен това може да наруши есетвения цикъл на обмяна на клетки. Деликатната кожа около очите е изключително чуствителна към предозиране с продукти, което може да изостри фините линии, да направи очите подпухнали и да доведе до появата на малки бели точици, наречени милиуми.

РЕШЕНИЕТО: Като ориентировачно правило, количеството крем за очи трябва да е с размерите на оризово зрънце за всяко око. Капка овлажняващ крем колкото грахово зърно би трябвало да покрие лицето.

ГРЯХ: Твърде често ексфолиране



Ексфолиантът почиства лицето за секунди, но може би се престаравате, ако усещате кожата си опъната и суха или червена и раздразнена. Твърде честото полиране може да изложи на риск защитната бариера на лицето и така да направи кожата по-податлива на вредното влияние на UV лъчите, както и склонна към преждевременно стареене.

РЕШЕНИЕТО: Помогнете на кожата да се възстанови и пропускайте ексфолиантът за известно време. Ускорете процесът на възстановяване с продукти с успокояващо действие и най-вече със слънчев фактор.