Въпрос: Когато мия косата си с шампоан падат повече косми от обикновено. Оплешивявам ли?

Отговор: Не се паникьосвайте. Обикновено губим между 70 и 120 косъма дневно. Ако сте променили начина си на хранене, започнали сте или сте спрели дадено лекарство или сте били подложени на много стрес през последните три месеца, може да се появи по-интензивен косопад, но този тип е само временен.

Ако няма някаква очевидна причина да губите коса, посетете лекаря си, за да изключите вероятността за по-сериозен проблем.

Независимо какво причинява косопада ви, започнете да масажирате скалпа си всеки път, когато се къпете с шампоан. Така ще увеличите притока на кръв към фоликулите и ще помогнете за растежа на здрава коса.

Въпрос: Във фризьорския салон изправиха къдравата ми коса със сешоар. Изглеждаше невероятно, затова си купих същите четка и стилизиращи продукти, но не успявам да постигна същия ефект. Защо?

Отговор: Отнесли сте вкъщи необходимите продукти и четката, но не и фризьора. Освен, че един фризьор има много повече опит от вас, той има още няколко предимства пред вас - Стои над вас и така може да изправи къдрицата под подходящ ъгъл, а именно това е разковничето при изправянето на коса. Тъй като не можете да работите по този начин сами, опитайте да държите сешоара насочен към основата на косъма, за да може косата да се изправи и да отразява повече светлина.

Освен това на фризьора не му се налага да държи ръцете си нагоре, както ви се налага, така че не се уморява след 5 минути. За да избегнете тази умора запомнете, че 80% от оформянето професионалистите прекарват в небрежно сушене на косата, преди да започнат процедурата по изправянето. Не си правете труда да изправяте косата докато е съвсем мокра- така ще ви отнеме ужасно много време.

Въпрос: Защо косата ми един ден изглежда страхотно, а друг- ужасно, дори когато съм си направила същата прическа?

Отговор: Няма как да има два дни, в които косата ни да изглежда еднакво. Малките промени в ежедневния стайлинг на косата, заедно с промените на времето, могат да променят вида на косата ви. Повече от ясно е, че влажността кара косата да се къдри, но може би не знаете, че наистина сухият въздух може да се отрази на косата ви.

Освен това, когато тялото ви се загрява (като в горещ ден), скалпът ви също се поти и в резултат, косата ви може да изгуби обема си. Когато става въпрос за прическата, проявете постоянство като се уверявате дали изплаквате добре шампоана и балсама и като ползвате една и съща техника за изсушаване на косата и еднакво количество продукти всеки ден.

Очаквайте продължение.