Tези продукти обикновено са комбинирани по най-здравословния възможен начин и в съответствие с нуждите на бебето.

Кашите се приготвят много лесно и бързо – преварява се вода (да ври около 5 минути), сипва се в паничка подходящото количесто вода, добавя се и необходимото количество от кашата и се разбърква добре до получаването на хомогенна смес. Можете да изчакате 1-2 минути, за да се разтвори добре, пише deteto.info

Повечето каши съдържат полезни витамини и минерали, необходими за правилното развитие на бебето. За тяхното приготвяне са подбрани екологично чисти продукти и не съдържат никакви изкуствени оцветители, консерванти и ароматизатори.

Кашите имат дълъг срок на съхранение - средно 1-2 години. При повечето има срок на годност след отваряне на опаковката, който обикновено е 3-4 седмици.



Глутенът е протеин, който се съдържа в зародишната част на някои зърнени култури, като пшеница, ечемик, ръж и др. Не се препоръчва даването на продукт, съдържащ глутен, на деца под 6 месеца, защото има опасност да развият непоносимост към него. Тази непоносимост, спадаща към хранителните алергии, е болестно състояние на тънките черва и може да се наблюдава между 9-тия и 18-тия месец на бебето. Симптомите са загуба на тегло или забавяне на наддаването, липса на апетит, раздразнителност. Не бива да изключвате напълно глутена от менюто на детето, защото, като всяко нещо в умерени количества, и той е полезен за организма. Важното е просто да изчакате с въвеждането му, поне докато бебето навърши 6 месеца.

Като всяка нова храна за бебето, и кашите трябва да се въведат постепенно. Ако съдържат продукти, които бебето не е опитвало до момента, трябва да дадете първо само 2-3 лъжички, после 5-6 и така, докато стигнете до необходимата доза.

Същото се отнася и до кашите, съдържащи глутен, които се дават след шестия месец.

Дайте на бебето първо 1-2 лъжички и изчакайте известно време, за да видите дали няма да има алергична реакция. След като се уверите, че няма реакция, постепенно можете да увеличавате количеството на кашата.

Кашите, които съдържат различни видове брашно, имат по-богато и разнообразно съдържание на мастни киселини, аминокиселини, витамини и микроелементи и са пълноценни и лесно усвоими.