В застелената с теменужен мокет зала в хотел „Кемпински-Зографски” дизайнерката Невена Николова показа новата си колекция Haute Couture 2011 във вторник вечерта, пише в. "Монитор".

И в новата си колекция родната дизайнерка не изневерява на запазената си марка – необичайните цветови комбинации. Гостите видяха смесици като искрящо жълто и опушеносиньо, графит и карамел, тревистозелено и корал. Изобщо, повечето багри напомняха палитрата на художник импресионист - пурпур, изумруд, аквамарин. Някои шарки изкушаваха дори и небцето, донасяйки дъха на ягодово сладко, ванилов крем или мушмула (микс от синьо и кафяво).

Силен акцент в новата линия на Невена бяха копринените цветя в различни форми и обеми. Те бяха специално изработени от материите на роклите. „Те могат и да се носят като отделен аксесоар, което внася практичност дори и в моделите тип „Червеният килим на Холивуд”, подчерта дизайнерката.

Интересна новост за стила й бяха пищните кожи с косъм, като визон, сребърна лисица и чинчила. Имаше ги като цели наметки, както и втъкани в тоалета. Дизайнерката дори се осмели да посегне към превърналия в поп-фолк емблема леопардов десен. В нейната разработка обаче дръзкият мотив доби различно очертание – в обемни рокли под коляното, със силно подчертана талия и оцветени в нежнорозово.

За разлика от повечето ревюта прическите на моделите не бяха унифицирани. „Всяка рокля има свое послание и предполага различно излъчване, различна фигура и съответно различна фризура. Така, както аз винаги правя роклята за конкретната жена, трябва да бъде избрана и косата – да подхожда на овала на лицето и формата на главата и изобщо да подчертава красивото в жената”, поясни самата Невена. „Трябваше да сме много гъвкави, защото всеки модел дефилираше с по две или три рокли, така че трябваше много внимателно да подберем кога да направим кок, кога косата да се спуска на масивни спирали и кога да постигнем ефекта на небрежно разрошени букли”, поясни зад кулисите топ коафьорът Марин Хубенов-Мърфи.

За разлика от предната година, сред манекенките нямаше много известни лица – дизайнерката находчиво бе преценила, че те само биха отвлекли вниманието от роклите. Изключение правеше Кристина Милева, която тези дни обяви, че ще се омъжи за актьора Деян Донков през лятото. „Мис България-Вселена 2005” Галена Димова пък облече за втори път ефирната булчинска рокля, която Невена уши за сватбата й през септември.

Идеите за 48-те модела са се оформяли във въображението на дизайнерката в продължение на около година, а същинското ушиване, огромна част от което е ръчен труд, е продължило близо 6 месеца, призна самата тя след ревюто. „Тоалетите ми са вдъхновени от истинския живот и истинската жена, но, както винаги, носят магията и вълшебството на една друга, по-красива и по-хармонична вселена.”

За колекцията си нашата моделиерка получи подкрепата на френските дантели Sophie Hallette, които работят с имена от световните подиуми като Chanel, Christian Dior, Prada и Givenchy. „Това е голяма чест за мен, защото те много внимателно подбират имената, с които се обвързват. В световен мащаб Sophie Hallette спонсорира само още работата на студентите в две от най-реномираните модни училища в Обединеното кралство - Royal College of Art и Central Saint Martins College”, не скри радостта си Невена.