Сега на мода е опростеният стилен силует, отличаващ се с удобство и практичност.

Най-актуалните модни течения са подстрижката с точно определени прави линии и гладката и блестяща като стъкло коса.

Този ефект можете да постигнете и вие, стига да усвоите простата техника за изправяне на коса с преса.

Стилна ежедневна прическа



Ако никога преди не сте си изправяли косата в домашни условия, не се притеснявайте. Пресата се ползва изключително лесно. Разбира се, при твърда и силно чуплива коса ще трябва да положите повече усилия и да обработите всеки кичур по-старателно. Естествено правата, но “непослушна” коса се усмирява само с едно притискане в пресата.

За начало се научете да си правите най-простата прическа, акцентираща върху равните контури на подстрижката. Иска се прав, леко изместен встрани път. Той ще изглежда адекватно както на работното ви място, така и в неофициална обстановка.

Първо си измийте косата, направете прецизно прав път и нанесете малко пяна или друго подобно средство. След подсушаване на косата със сешоар, разделете я на кичури. Изправянето започва от долния слой на косата, тъй като горният е по-лесно да бъде прибран с шнола. Добре е всеки кичур да не е по-широк от 5 см.

В горния слой на косата е важно да започвате изправянето от корена, държейки пресата под ъгъл от 90 градуса. Така ще придадете обем на прическата и ще избегнете допълнителните процедури. Последен акцент в изправянето е бретонът. Той се изправя с насочване на косата настрани. При бретона можете да жертвате обема в името на подредения вид на прическата. За финал нанесете малко средство за блясък на върховете на косата.

Ретро-прическа с открито чело



След като овладеете до съвършенство предишната прическа, време е да преминете към по-сложни варианти. Препоръчваме ви прическата със сресана назад коса и падащи върху раменете прави кичури. Тази прическа е в ретро-стил, който е изключително актуален в момента.

Контурите на прическата трябва да се маркират още при сушенето – сресвайте косата назад с четка с естествен косъм. После отделете бретона с помощта на гребен. Той трябва да се обособи с V-образен път. Хванете бретона с шнола, останалата част от косата изправете по стандартния начин и после я срешете нагоре отстрани. Финалният щрих е разбира се бретонът. Започнете да го изправяте от корените, придавайки му допълнителен обем.

След приключване на изправянето тупирайте леко от долната страна и фиксирайте с лак. Горният слой коса трябва да се заглади старателно назад и да се захване на тила с шнола.

Грижа за косата

Дори и най-страхотната прическа няма да стои добре, ако на косата й липсват гъстота и блясък. Затова пазете косата си и я поддържайте. За целта ще ви помогнат козметичните средства с термозащита и пресите за изправяне със защитни функции. Най-безвредни са пресите с керамични пластини с кератиново покритие. Кератинът възстановява естествения блясък и оригиналната структура на косъма.

Последен съвет – ако сте почитателка на гладките прически, трябва да поддържате и подстрижката си. Колкото е по-равна и прецизна, толкова по-лесно ще оформите и подредите косата си. Затова не забравяйте да посещавате редовно фризьорския салон.