Студените месеци са перфектни за сауна терапия.

Терапевтичното и подмладяващо действие на сауната се приписва на следните факти:

- Тялото основно се прочиства вътрешно и външно. Сауната допринася за обилно изпотяване. С потта от организма се изхвърлят много отрови. Кожата е нашият най-обширен отделителен орган – 30 % от телесните отпадъци се отстраняват чрез изпотяването. Химическият анализ на потта показва, че тя има почти същите съставки, като урината. Ето защо кожата с право е наричана от някой „трети бъбрек”. Сауната от своя страна засилва очистваща способност на кожата, като стимулира дейността на потните жлези.

- Ускорява се и нараства собствената лечебна активност на тялото и способността му да се възстановява. Сауната лекува много хронични и остри състояния като простуди, инфекции, ревматични заболявания.

- Важните органи и жлези, включително ендокринните и половите, се стимулират за повишена активност.

- Прегряването на тялото стимулира и ускорява метаболитните процеси и пречи на развитието на бактерии и вируси.

- Сауната отпуска мускулите. Ефектът е успокояване на автономната нервна система.

- Силното затопляне на тялото измества кръвта навън към кожата, по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.

Можете да посещавате сауна всеки ден, стига да имате безупречно добро здраве, съветват от ezine.bg.

Все пак бъдете внимателни, тъй като съществува опасност високата температура да изсуши кожата. Препоръчително е след процедурата да се използва лосион, възстановяващ естествената влага на кожата.