Причините за появата на т. нар. фалшив глад са две.

От една страна, става дума за завишаване стойностите на киселинността в стомаха. Много лесно и почти моментално тази промяна се тълкува от тялото като реален физически глад.

Нещо повече: завишената киселинност в стомаха създава и дискомфорт, понякога предизвиква болки, които бързаме да неутрализираме похапвайки.

При хора, които редовно страдат от подобно състояние, дори се стига до перманентно преяждане.



В действителност обаче по този начин проблемът само се влошава. В аптеките може да се открие разнообразие от продукти за регулиране на киселинността, но в много случаи техният прием сам по себе си не е от особена полза, твърдят от здраве.bg.

Препоръчителна е комбинацията на подходяща медикаментозна терапия с правилно хранене и подходяща двигателна активност.

Другата основна причина за появата на усещането за фалшив глад е ниското ниво на глюкозата в кръвта. В повечето случаи това се предхожда от консумацията на въглехидрати, които внезапно са повишили, а след това довели до рязък спад на глюкозата и до появата на чувството за глад.



За да не се стига до подобни ситуации, препоръчителна е балансираната консумация на храни.

Ако опознаете спецификите на тялото си и как то функционира, ще ви е много по-лесно да се избавите от усещането за фалшив глад – и на физическа, и на психологическа основа.