Ако по цял ден гладуваме, правим упражнения и треперим за всяка погълната калория, приета дори с резенчето плод, но в същото време се наливаме с безалкохолни напитки, с натурални сокове и алкохол, то тогава можем да забравим за отслабването.

Независимо от това, че сме измъчили тялото си, лишавайки го от храна, ние сме му дали необходимия му брой калории – макар и под формата на висококалорични напитки.

Злоупотребата с алкохол и безалкохолни напитки е равносилна на тази с храна, така че преди да се подложите на диета, помислете дали ще можете да се откажете не само от любимите си храни, но и от някои ритуали – като чашата с кока-кола сутрин с кафето или малкия аперитив преди вечеря.

Измерено е, че в сутрешното капучино, което мнозина от нас няма как да пропуснат, дори когато не е подсладено, но за сметка на това е приготвено с пълномаслено мляко, се съдържат 260 килокалории. Ако за приготвянето му се използва чаша от специализираните подсладени млека, килокалориите скачат на 300.



За тези, които не са любители на кафето, но пък си падат по качествените питиета, ще добавим, че изпиването на една чаша бяло вино например носи на тялото 180 допълнителни килокалории.

В голяма степен рискът от напитките, които консумираме, се крие в това, че на пръв поглед ние не осъзнаваме, че в тях също се съдържат множество калории. Или ако възприемаме, че те също са източник на хранителни вещества, ги смятаме за далеч по-безобидни от тези, които се съдържат в обяда или вечерята ни.

Според специалистите обаче съществува още един голям риск – в много случаи ни подтикват да се храним дори когато не сме гладни.

Проучванията на британски диетолози показват, че всеки тийнейджър изпива на ден средно по две газирани напитки или около половин литър. Това прави около 300 допълнителни килокалории, които никой родител не изчислява, когато определя дневното меню на детето си. По този начин необходимият дневен прием от 2200 килокалории се надскача поне с 20%.



В същото времe може да се каже, че в рамките на един ден човек може да изпие течности, които да му набавят препоръчителните за деня калории – 2200, които обаче той не отчита и се храни така, както е свикнал. Това неминуемо води до повишение на телесното тегло, пише здраве.bg