Липса на енергия, болки в гърба, кървящи венци. Звучи познато? Вероятно имате нужда от лекар.

„Безобидни” симптоми като тези могат да предсказват за плашещи здравословни проблеми.


Не съм дебела, но имам коремче.

Сериозен проблем ли е това? Ако обиколката на талията е повече от 89 см, това може да доведе до риск от метаболичен синдром, диабет и сърдечни заболявания дори ако имате нормално тегло. Коремчето натоварва белите дробове особено когато талията ви е сгъната, като затруднява дишането. Това може да доведе до възпаления, които влошават състоянието на дихателните пътища в резултат на което дишането става още по-затруднено.

Вземете мерки веднага. Преборете се с коремчето си с много интензивни упражнения по време на тренировка, които ускоряват сърдечния пулс и изгарят мазнините по-бързо. Избягвайте въглехидрати като бял хляб, десерти и бисквити и яжте пълнозърнест препечен хляб с фъстъчено масло или нискомаслено сирене.

Комбинацията от въглехидрати от пълнозърнени храни и протеини се смила бавно в стомаха, като предотвратява увеличаването на нивото на инсулина, хормон, които съдейства за натрупването на мазнини. Старайте се да добивате не повете от 10% от калориите от добавена захар.

Изпитвате болка по време на секс

Сериозен проблем ли е това? (Освен очевидната болка) Може да страдате от ендометриоза – смущение на ендиметриума, вътрешната обвивка на матката, която също се установява и по яйчниците, в областта на таза и по фолопиевите тръби. Тази тъкан се изхвърля по време на менструация, причинява възпаление и оставя белези по пелвиса, които са причина за болките по време на секс. Ако не се лекува, ендометриозата може да доведе до безплодие и дори до туморни заболявания, които могат да прераснат в някои форми на рак на матката.

Вземете мерки веднага. Обмислете приемането на медикаменти, които да изтънят ендиметриума, да намалят болките по време на менструация и да намалят възможността тази тъкан да попадне в пелвиса. Друго лесно лекарство? Използвайте тампони вместо превръзки. Те спомагат за отстраняването на остатъци от тъканта от пелвиса. И разбира се, грижете се за сексуалното си здраве с годишни прегледи при гинеколога.



Чувствате се постоянно отпуснати

Сериозен проблем ли е това? Ако сте отстранили обичайните заподозрени (пристрастяване към бързата храна, безсъние или загуба на членство във фитнес клуба), липсата на енергия може да е сигнал за нефункционираща добре щитовидна жлеза или хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които контролират метаболизма, сърдечния пулс и други.

Когато производството на хормони е дори леко занижено, може да имате по-ниска мозъчна функция или да развиете депресия, ниско кръвообръщение или високо кръвно налягане, всички от които повишават риска от сърдечни заболявания.

Вземете мерки веднага. Ако проблемите с щитовидната жлеза са наследствени или ако имате други признаци на хипотиреоидизъм като подпухнало лице, повишено тегло или пресипналост, кръвният тест може да определи дали щитовидната жлеза работи пълноценно, ако е така, приема на хормони във формата на лекарства ще помогне.

Венците ми кървят когато си мия зъбите

Сериозен проблем ли е това? Може да имате заболяване на венците, бактериална инфекция, от коята страдат милиони хора. Инфектираните венци са вход през който навлизат бактерии в кръвта и възпаляват и вероятно увреждат сърцето и други органи.

Вземете мерки веднага. Почистването на корените (което премахва местата където се събират бактериите) може да излекува инфекцията, а по-сериозните случаи могат да бъдат излекувани с антибиотици. За здрави зъби почиствайте с конец и четка зъбите си поне два пъти на ден и посещавайте зъболекаря си на всеки шест месеца.

Получавам често киселини в стомаха

Сериозен проблем ли е това? Два или повече подобни случая на седмица могат да говорят за гастроезофагиална рефлуксна болест, при която клапата между стомаха и гърлото понякога пропуска стомашните киселини нагоре към хранопровода. Тези киселинни душове могат да ограничат притока на кислород, което да доведе до асматични пристъпи и пневмония както и да повишат риска от карцином на хранопровода, предупреждава д-р Чарлен Пратър от университета по медицина Saint Louis.

Вземете мерки веднага. :Ако имате натрупване на мазнини в областта на талията, това може да доведе до натиск върху стомаха и образуването на киселини, така че се уверете, че теглото ви е в рамките на нормалното. Избягвайте нездравословните храни, които влошават метаболизма и отстранете от менюто си онези храни, след приема на които, ви се образуват киселини.