Правилният подбор на дрехи е важна, но често доста пренебрегвана стъпка. Важно е да разберете личностните си характеристики – това ще диктува най-добрите избори за вас.

Помислете за истинската стойност на това да имате определена дреха, вместо само да гледате цената с етикета. Ако определено нещо изисква химическо чистене, а се опитвате да пестите или пък не обичате честите разходки до химическото помислете за нещо друго.

Помнете, че ако не следвате инструкциите за поддържане на дрехите те ще се износят доста по-бързо от очакваното.

Друг прост трик, който е често пренебрегван се отнася до махането на етикетите. Избягвайте да ги дърпате и късате, вместо това ги отрязвайте с ножица. В противен случай могат да се появят малки дупчици, които ще съсипят цялата дреха.



Що се отнася до поддръжката, може би най-важната част от нея е прането. Честотата на пране, както и други навици при пране имат огромно влияние върху продължителността на живот на дрехите ви.

Прането в студена вода не само пести енергия и намалява сметките за ток, но и оказва влияние на начина, по който изглеждат дрехите ви. Повечето препарати са достатъчно силни, за да изчистят прането дори и в студена вода, така че не се страхувайте да опитате.

Третирането на петната може да ви помогне да избегнете прането на цялата дреха, така че се уверете, че използвате тази техника когато е възможно.

Следете навиците си. Малък трик, за избягване на петната от парфюм е просто да го пръскате преди да се облечете. Освен това, ако сте склонни да си причинявате малки инциденти като например да се оливате с кафе, може би е добра идея да заложите на по-тъмните цветове.



Други хитринки за лесно изпиране включват закопчаване на всички ципове и пране на дънките обърнати наопаки. Закопчаване на всички ципове и копчета по дрехите ще ги предпази от размъкване или дори скъсване, а прането на дънки обърнати наопаки лесно предпазва цвета им от изтъркване.

Перете цветното пране отделно – това е друг доста очевиден метод, за да пазите дрешките във форма. Обръщайте внимание на килограмите, с които зареждате пералнята, както и колко прах и омекотител слагате. Прекаляването с тях не е добра идея.



Редовното гладене със сигурност ще износи дрехите по-бързо. Уверете се, че го избягвате когато е възможно. Сушете навън дрехите когато е по-топло. Винаги обръщайте дрехите, когато ги сушите на пряка слънчева светлина, защото в противен случай цветовете ще избелеят.

Друг прост трик е да се уверите, че простирате прането така че да не се размъква. Избягвайте и да нагъвате дрехи, които лесно се мачкат. Тези съвети могат да ви се струват нелепи, но често ги забравяте, нали? Съветваме ви да си купите качествени дървени закачалки. Всички тези хитринки накуп наистина работят и ще усетите разликата.

Поправяйте дрехите винаги, когато се налага. Да зашиете малка дупчица веднага щом я забележите ще направи чудеса. Не пренебрегвайте леко скъсаните дрехи на места, защото така те бързо се съсипват, а иначе си спестявате значително количество време и пари.