Тази година модата при очилата твърдо се е променила по посока на новите ретро модели. Те са и за мъже, и за жени, като носят едно носталгично настроение и едновременно с това обединяват в себе си функционалността и висшата мода.

Новите модели за 2011 г. ще донесат приятни изненади от красиви, леки и удобни форми, ефектни комбинации от качествени материали, меки преливащи се цветове и отенъци.

Снимка: KWIAT

Доскоро бяха модерни големите слънчеви очила и малките диоптрични рамки. В момента обаче формите се изравняват – слънчевите очила стават малко по-малки, а диоптричните по-големи, като и едните, и другите следват ретро вълната.

Може да се каже, че са модерни „грозните” очила, както някои ги наричат, защото трудно възприемат грубоватите ретро форми, които са много актуални в момента.

Този тип очила обаче навлиза доста бързо сред младите, на които ретро моделите придават по-сериозен вид. Всеки, който се стреми към такова излъчване, без колебание може да си избере от изключително актуалните в момента очила.

Маските и големите орнаменти по очилата вече не са модерни. Преобладават пластмасовите модели в колекциите, но има и метални.

Безспорно не може без камъни, но те са значително по-малко, често са заменяни с красиви метални апликации в различни цветове.

Много актуални все още са и авиаторските очила в разнообразие от подобни бъбрековидни форми.

Трите най-модерни ретро форми са закръглени, рогови и котешки.

Едно от безспорните предимства на тези очила е, че са забележими. С тях сякаш казваш „Виж ме!”. И понеже не отиват на нищо, отиват на всеки и на всичко. Реално погледнато, те се оказват доста универсални, което в момент на криза е голям плюс. Такива очила човек може да комбинира както със спортен, така и с по-елегантен стил, което наистина е доста икономичен вариант.

Кои са най-важните неща, с които трябва да се съобрази човек, когато си избира очила, независимо дали са слънчеви или диоптрични

На първо място, човек трябва да знае къде да си поръча очила. В оптическите магазини оптик-специалист най-добре може да посъветва клиента както за вида на стъклата и кои материали си заслужават цената, така и за подходящата форма.

Това наистина са две съвсем различни неща, които обаче имат еднаква тежест при избора на очила, които стават част от излъчването на човека и наистина трябва да му подхождат.

Когато хората избират очила, обикновено се интересуват на първо място от цвета и след това вече от марката, която притежава съответното качество и цена. Най-добре е, разбира се, човек да пробва и да види какво наистина му отива.

От гледна точка на модата, нека всеки да си погледне гардероба и да се съобрази с него. Не е добре да търсиш за себе си нещо, което си харесал как стои на твой приятел, защото в повечето случаи на теб не би ти отивало съвсем същото.