Автор
Woman.bg

5 начина да се чувствате по-добре на работното място

Работата ви може да е болезнено досадна и неприятна, ако възприемете отношението “Аз мразя работата си” (а ние всички имаме такива дни).

Но понякога може да боли и физически. Според наскоро направено проучване , 86% от хората не се чувстват удобно с офис-оборудването, а 70% казват, че работното им място не е ергономически подбрано за самите тях.

Не е чудно, че в края на деня всички сме кисели. “Основните познания за офис-ергономиката (науката за създаване на добро работно място) намалява драстично потенциално повторяемия стрес за очите, гърба, врата, раменете и китките. Болката се причинява от компресия, намалена циркулация, мускулна умора и възпаления на сухожилията, които се дължат на работата в несвойствено разположение, което не позволява на тялото да сменя положението си с необходимата упора.”

Ето и пет лесни начина да направите работното си място възможно най-ергономична (за хора, които работят на бюро пред компютър):

Неприятност: Напрежение в очите, главоболие

Решение: Сведете до минимум отраженията. Поставете монитора си на 90 градуса спрямо източници на светлина като прозорци и лампи. Ако това не е възможно, вземете анти-рефлексен филтър. Струват около 30$-40$.

Неприятност: Болки във врата и гърба

Решение: Поставете монитора си правилно. Мониторът ви трябва да е на 60 см. от очите ви, като центърът му трябва да е на около 10-20 градуса по-ниско от тях.

Неприятност: Синдром на карпалния тунел. 86% от анкетираните не разполагат с ергономична клавиатура, а 69% изпитват болки в китката.

Решение: Позиционирайте правилно мишката и клавиатурата. Те трябва да са в такава позиция, че да не навеждате раменете си, когато ги използвате, а лактите да са комфортно отпуснати отстрани (не трябва да се протягате!). Ръцете ви под лакътя трябва да са успоредни със земята, а китките – в неутрално положение. И двата уреда трябва да са близо до тялото ви, за да не ви се налага дас е протягате. Освен ако не разполагате с модерно бюро, най-лесния начин за това е да инсталирате подвижен плот за тях.



Неприятност: Лоша стойка, предизвикваща болки. 82% от анкетираните служители твърдят, че се навеждат над бюрата си (и за това правилно обвиняват стола), а 54% казват, че ако можеха да направят една промяна в работното си място, то тя ще е нов по-ергономичен стол.

Решение: Инвестирайте в добри столове. Идеалният стол трябва да осигурява подпора за долната част на гърба, висока седалка, регулируеми облегалки за ръцете и да е леко наклонен, за да осигурява оптимална позиция за таза и бедрата. Според Центъра за трудова медицина и безопасност в Канада, това са начините да настроите стола си:

1. Застанете пред стола и го регулирате така, че седалката да е точно под капачката на коляното ви.
2. Седнете на стола и поставете краката си на пода. Разстоянието между предния ръб на стола и краката ви трябва да е около 5 см.
3. Настройте облегалката така, че тя да осигурява подпора за долната част на гърба ви.
4. Седнете изправени с ръце отпуснати отстрани, след което сгънете лактите си на 90 градуса. Регулирайте според тях височината на подлакътниците.

Неприятност: Болки, изтръпвания и умора

Решение: Почивайте си. Свалете си програма, която да ви кара през определен интервал да се занимавате с по-леки физически дейности, за да подобрите циркулацията в тялото и да раздвижите ставите си. Това е добър начин да се върнете към правилната стойка и да избегнете дългото стоене в едно положение.