Бременните жени са максимално внимателни и предпазливи, а има толкова поверия, свързани с бременността!

Не вдигайте ръце над главата си, не посещавайте места с много хора, недейте да седите на прага... Седенето на прага сигурно е свързано с настиване, така че не го препоръчваме. Но нека видим кои от останалите „забрани” са наистина обективни.

1. Не си вдигайте ръцете над главата

Посочена причина: бебето може да се оплете в пъпната връв.

В действителност: оплитането на бебето в пъпната връв е следствие от неговата прекомерна активност в утробата, и то само когато пъпната връв е по-дълга от средностатистичната. Дължината на пъпната връв няма как да контролирате – тя се определя от генетични фактори. Ако обаче стоите твърде дълго с вдигнати над главата ръце (например държейки се за горната ръкохватка в градския транспорт), бебето може да започне да изпитва недостиг на кислород.

2. Не се подстригвайте и не си боядисвайте косата

Посочена причина: можете да изгубите „връзката си с Космоса” (колкото е по-дълга косата, толкова е по-силна космическата връзка) и така да навредите на бебето.

В действителност: бременността е най-подходящият период за пускане на дълга коса, тъй като благодарение на хормоналните промени косата започва да расте много по-бързо. Ако обаче бретонът бърка в очите на родилката и като цяло прическата й я дразни – време е за подстрижка. Междувременно различните оцветители действат различно и никой не може да предвиди ефекта им. А и едва ли някоя от фирмите за бои за коса е тествала продукцията си върху бременни жени. Така че по-добре не рискувайте.



3. Не купувайте сами дрешки за детето преди раждането

Посочена причина: ако дрешките вече са приготвени, а детето още не се е появило на бял свят, злосторни мистични сили и духове ще си „присвоят” дрехите и бременността ще завърши злополучно.

В действителност: мнозина все още се придържат към това поверие и често новородените се взимат от родилното с чисто нови, купени от бащата дрешки с етикет. Кое обаче е по-полезно – обличането в дрехи, които някой е изпрал и изгладил или пък „опаковането” в непроверени дрехи от магазина? Ако все пак решите да поверите тоалета на бебето си на други хора, погрижете се те да разполагат с редактиран от вас каталог, иначе рискувате да получите одеалце и панделки вместо удобни ританки с цип.

4. Не гледайте неприятни неща

Посочени причини: от това ще „пострада” детето – ще се роди грозно или пък (друго поверие) рижаво, ако майката гледа дълго огън.

В действителност: Колкото и странно да ви се струва, това поверие (с изключение на „рижите бебета”) е и научно обосновано – настроението на родилката зависи от това, което тя вижда, а емоциите й се отразяват и върху плода. Психологически дискомфорт могат да предизвикват например еднообразните и едноцветни стени и тапети, както и изцяло остъклените сгради и омръзналите ни порутени и еднотипни „панелки”. За бременните жени е добре да избягват стресови ситуации и гледки, както и да се наслаждават на красотата (например с разходка по историческия център на града). В дома е хубаво еднообразните стени да се разнообразят с картини, снимки и др.

5. Не трябва да шиете, да плетете и да слагате кръпки

Посочени причини: при плетенето пъпната връв ще се оплете, шиенето ще затвори пътя на новороденото към живия свят, а сложените копчета и кръпки ще станат причина за бенки и родилни петна по бебето.

В действителност: Това суеверие няма никкаво реално обоснование. Единственото „но” е да гледате да не стоите в една и съща статична поза твърде дълго. Добре е за плода да променяте положението на тялото си периодично – да ставате, да се разхождате и т.н. Така бебето ще получава достатъчно кислород.

6. Не бива да спите по гръб

Посочени причини: ако родилката спи по гръб, бебето може да се задуши.

В действителност: За съжаление кръвоносните пътища могат да бъдат подложени на натиск и съответно блокирани. При лежене по гръб (особено при едро бебе, близнаци или тризнаци) растящата матка притиска вената под нея. Така се намалява обемът на кръв, който се връща към сърцето, артериалното налягане пада, дишането се учестява, появява се световъртеж и притъмняване пред очите. Добрата новина е, че за този синдром „лечението” е лесно – просто се обърнете настрани. Но дори и да ви е удобно да спите по гръб, трябва да знаете, че при продължително прекъсване на кръвотока може да се стигне до много неприятни усложнения – отлепяне на плацентата, нарушения на маточното и чернодробното кръвоснабдяване и хипоксия на плода.



7. Не бива да си играете с котки

Посочени причини: ако гушнете котка, бебето ще има много врагове.

В действителност: Избягвайте не само да пипате котки (особено чужди!) но и да почиствате котешки тоалетни. Токсоплазмозата се пренася от котки и е крайно опасно за плода заболяване. Вирусът прониква през плацентата в кръвоносната система на бебето и може да предизвика неприятни и тежки последици. Затова ако ви се налага да почистите тоалетната на домашната ви котка, непременно ползвайте гумени ръкавици.

Токсоплазмозата е характерна с това, че не предизвиква никакви по-специални симптоми и обикновено се прявява като най-обикновена настинка. По принцип е опасно само първичното инфектиране. Ако котката живее в дома ви от много години, не би трябвало да имате проблеми (сигурно сте изкарали токсоплазмоза още преди раждането, без да забележите). Във всички случаи обаче е добре да се презастраховате и да дадете материал за анализ на ветеринар, за да знаете, дали домашният ви любимец е източник на зараза.

8. Не бива да седите с кръстосани крака

Посочени причини: детето „ще се роди” кривокрако.

В действителност: Да, възможни са евентуални проблеми с краката, но не на бебето, а на родилката. Тази поза е вредна не само за бременните жени, но и за всички жени, страдащи от или предразположени към разширени вени. Ако често седите с кръстосани крака, това може да доведе до нарушения в кръвообращението на краката и органите в малкия таз.

9. Не бива да казвате на никого предполагаемата дата на раждането

Посочени причини: ако споделите тази информация със случайни хора, раждането ще мине тежко.

В действителност: Разбира се няма никаква връзка между вашите споделени прогнози и степента на трудност на раждането. За сметка на това има психологическа зависимост – човешкото любопитство е неутолимо. Ако не искате в дните покрай термина ви да получавате постоянно обаждания „Как я караш?” и да отговаряте с „Все още не съм родила”, по-добре си замълчете отрано. Поверието най-вероятно се е оформило в резултат на статистиката от „неогласените” раждания (никой не знае колко са били трудни) и „огласените” такива (всички предупредени са научили впоследствие всичко за родилните ви мъки).

10. Не ходете на места, където има много хора

Посочени причини: някой може да урочаса майката!

В действителност: Дори и в „не-грипните” периоди е добре да отложите масовите сбирки за след раждането. Обикновено вирусните заболявания се предават по въздушно-капков път, а бременните жени са с понижен имунитет и спадат към рисковата група. Освен това „разрешените” лекарства по време на бременност са твърде малко – направете си сметката.