По време морските бани през лятото, ако не внимавате, слънчевите лъчи ще са безжалостни към вашата кожа.

Ако това все пак се случи, то доверете се на краставиците. Сокът от краставици е изключително полезен за поддържане на кожата в идеално състояние и спомага при изгаряния от слънцето.

Нарежете краставицата и изцедете сока и с помощта на сокоизтисквачка. Смесете сока с равни количества глицерин и розова вода. С този лосион можете да мажете изгорялата кожа 3-2 пъти дневно.

Краставицата произхожда от Индия и е култивирана в Западна Азия още преди 2000 години преди новата ера. Тя съдържа 90% вода. Ето защо тя е подходяща в горещите летни дни. Температурата в месестата част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха, пише ezine.bg.

Зеленчукът също е идеален продукт за отслабване. Основните витамини, които влизат в състава на свежия зеленчук, са витамин А и С.

В краставиците няма мазнини, а енергийната стойност на 100 г е незначителна.

В кората на краставиците се съдържат магнезий и калий. Те, заедно с натрия, спомагат за регулиране на кръвното налягане. Водното съдържание на краставицата спомага за хидратацията на тялото, както и за освобождаването от токсичните елементи в организма.

Краставиците съдържат кафеена и аскорбинова киселини, които предотвратяват задържането на вода в организма, спомагат доброто храносмилане и усвояването на мазнините и белтъчините.

Зеленчукът е полезен и срещу отоци под очите. Поставянето на два резена краставица върху очите в продължение на 10 минути може значително да намали подпухналостта. А заради съдържанието на силиций и сяра, консумация на зеленчука спомага здравия растеж на косата.