Кога бебето е готово да сяда? Често този въпрос води до спорове между педиатрите, а в различните държави се дават различни съвети по въпроса.

Вижте ги, представени от Нова телевизия и "На кафе":

Според детския ортопед д-р Ванелин Алексиев, в края на петия месец, при едно нормално развитие, бебето е готово както за сядане, така и за ползване на бънджита и дори проходилки.

Педиатърът д-р Гергинова обаче категорично не е съгласна и твърди, че детето не е готово за бънджи преди шестия месец, нито за проходилка преди осмия.

Американските педиатри са на мнение, че бебетата сами дават сигнали на родителите кога са готови да седнат и обикновено това се случва между петия и шестия месец.

Американците използват бънджитата от най-ранна възраст, тъй като лекарите им препоръчват това да става още около третия месец. Те обаче не одобряват много проходилките от гледна точка на безопасността.

В Англия пък съветите към майките са да не подлагат бебето си на опити да сяда само, преди да го приучат към сядането с помощта на възглавници. Английските педиатри са категорично против използването на проходилка на каквато и да е възраст.

Те смятат, че бънджито подпомага развитието на вратните мускули и кръста и е добре да се използва, веднага щом детето може да държи главата си изправена, т.е. към четвъртия месец.

Източник: dete.bg