Консумацията на повече от 2 яйца на ден не е вредна, каквото е битуващото мнение, твърди експертът по храненето Свен-Давид Мюлер.

Според него яйцата са изключително важен източник на хранителни вещества за организма, а схващанията, че повишават холестерола, са погрешни, тъй като те почти не оказват влияние върху нивото му в организма, пишат от dieti.info

Според Мюлер в редица случаи може дори да се наблюдава обратната тенденция – намаляване на холестерола, което се дължи на факта, че яйцата допринасят за правилното хранене. „Едно яйце сутрин е идеалната закуска, която дава на тялото необходимите му полезни вещества за пълноценни действия през деня“, твърди експертът, цитиран от Би Би Си.



За да защити тази си теза, Мюлер припомня, че холестеролът и нивото му в човешкото тяло зависят в най-голяма степен от консумацията на храни, които съдържат големи количества мазнини и най-вече наситени мастни киселини.

В яйцата се съдържат предимно ненаситени мазнини, които ги превръщат в един от правилните продукти, когато се цели балансиран хранителен режим. Съдържащият се в жълтъка на яйцето лецитин спомага дори за намаляването на холестерола, продължава Мюлер, базирайки заключенията си на редица проучвания.

В същото време, яйцето е полезно и заради съдържащите се в белтъка му аминокиселини и фолиева киселина, витамин В12, както и цинк и желязо.