За тях казват, че имат опасен чар. Хората с трапчинки винаги са с една усмивка напред.

Появата им се дължи според поверията на бабата, която е месила питката за 40-ия ден от раждането на бебчето. С брашнени ръце го докосва по бузките и трапчинките грейват. Смята се също, че Богородица целунала този, който ги има.

В Англия са полудели да си правят изкуствени трапчинки. Суетните лондончани се редят на опашки в клиниките по естетическа хирургия и носят снимка на любимата си звезда, на която искат да заприличат.

Мания във Великобритания продължават да са трапчинките по лицето като на певицата Шерил Коул.

Шерил Коул

Иначе на медицински език и без капка романтизъм, трапчинките на бузите са следствие от недостатъчната дължина на лицевия мускул, носещ наименованието zygomaticus major.

Когато човек се усмихва, скъсеният мускул стяга кожата, образувайки толкова приятната за окото дупчица.

Миранда Кер

Във всеки случай пластичните хирурзи обясняват, че много трудно се постигат трапчинки, каквито пациента очаква. Що се отнася до трапчинките на брадичката, те са по-често срещано явление. Процедурата е сравнително проста и продължава между 30 и 40 минути.

За щастие естетическите възгледи на майката -природа в случая съвпадат с човешките – генът на трапчинката е доминантен по своята природа, затова и унаследяването му не е рядкост. Ако и двамата родители имат трапчинки, вероятността от поява на такива у наследника им се доближава до 100%.

Хилари Дъф

Дженифър Гарнър

Стефания Колева

Гергана

Весела Бонева - Vessy