Автор
Woman.bg

Малтретираните деца по-често страдат от депресия като пораснат

Докторите, които лекуват пациенти с депресия, трябва да проучат детството им, преди да предписват лечение, защото малтретирането може да окаже значително влияние върху болестта и способността на пациента за възстановяване, откриха учените.

Изследователите са комбинирали 26 изследвания, в които са участвали над 23 хиляди души. Доказано е, че малтретираните като деца са били изложени на два пъти по-висок риск да развият постоянна и повтаряща се депресия – една от най-често срещаните и най-скъпи болести в света.

Излаганите на стрес и злоупотреби в детството също така са се поддавали по-малко на медикаментозно или психологическо лечение, показва изследването.

Лекарите и учените трябва да потърсят нови видове лечение и начини да се намесват по-рано, като идентифицират изложените на риск пациенти, смята Андреа Данез от Института по психиатрия на Кралския колеж в Лондон, ръководил изследването.

Депресията е важна причина за смърт, инвалидност и икономически загуби по света. СЗО предрича, че през 2020 депресията ще бъде втората най-разпространена болест сред всички възрасти.

Във Великобритания тя засяга поне 1 от 10 души, като може да доведе до дългосрочна отпуска по болест, разпадане на връзките или загуба на работно място.

Изследването, публикувано в American Journal of Psychiatry, показва също, че малтретираните като деца са имали и биологически белези от този опит.

Близо едно на всеки 10 деца по света е изложено на малтретиране, което може да е психологическо, физическо или сексуално. Това може да се отрази в зони като мозъка и имунната система, които са податливи на стрес.

Изследване, публикувано по-рано този месец, показа също, че трудностите в детството повишават и риска от развитие на хронични болести, включително диабет, сърдечносъдови заболявания и астма, пише БГНЕС.