Берген е разположен на югозападното крайбрежие на Норвегия, в Хордалан. Берген е заобиколен от група планини известна с името "седемте планини".

Беген е един от най-топлите градове на Норвегия, благодарение на течението Гълфстрийм. Температури от 10°C, съчетани много често с дъжд могат да се наблюдават както през януари, така и през юли.

Независимо дали преминавате през някой от мостовете, свързващ островите по западното крайбрежие на Норвегия, движите се в тунел на стотици метри под морското равнище, или наблюдавате капаните за раци от палубата на ферибота – няма как да подминете факта, че природата тук е безкомпромисно сурова и ледено красива.



А най-удивителното е, че хората успяват не само да живеят в хармония с нея, но и да превърнат Норге (както те я наричат) в една от страните с най-високите стандарт в света.

Влак по хълма

За да направите най-красивата снимка на Берген и да се насладите на почти 360-градусова панорамна гледка на града, трябва да хванете влак. Но не какъв да е, а Floibanen – единствената въжена железница в Скандинавия!

Открита през 1918 година, днес тя превозва по над милион и 200 хиляди души годишно. Двата вагона на Floibanen ще ви отведат до връх Floyen – на 320 метра над морето.

Самото пътуване започва от центъра на града – на 150 метра от Рибния пазар и продължава около 7 минути. Когато обаче се озовете на върха и денят е достатъчно слънчев, е задължително да извадите фотоапарата. А ако разполагате с повече време, можете да хапнете в ресторанта, да се сдобиете със сувенир или просто да се разходите наоколо.

Природна архитектура

Вторият по големина град в Норвегия неслучайно е наричан "кралство на фиордите".

Тук тези невероятни природни забележителности са неизменна част от пейзажа.

Възможността да видиш уникалното съчетание от обширни водни протоци, стръмни скалисти склонове и безброй разпръснати островчета, е изживяване, което се помни цял живот. Всъщност фиордите, заедно с петрола, сьомгата и викингите са най-честите асоциации със Скандинавия. Но дори ако се абстрахираме от удивителната природа.

Bergenhus

Комплексът Bergenhus, украсяващ центъра на Берген, е бил официална резиденция на норвежките крале до 1299 година, когато столицата е преместена в Осло.

Днес най-забележителната част от него е крепостта Hakon Hall - най-голямата запазена средновековна сграда в страната. Построена в средата на 13 век от крал Hakon Hakonsson, тя е била арена на пищни празненства и сватбени церемонии.

По време на Втората световна война датски кораб, плаващ под немски флаг, експлодира на пристанището със 120 тона динамит и разрушава почти целия комплекс. Той обаче е възстановен и днес, заедно с парка наоколо е приятно място за семейни разходки.

За Берген може да се пише още много – родно място на композитора Едуард Григ, най-голямото пристанище в страната и град с впечатляващо спокойна атмосфера – достатъчно поводи местните хора да изтъкват с гордост: "Аз не съм от Норвегия, аз съм от Берген".

Къщата на Едвард Григ

Дворецът Gamlehaugen