Опозореният моден дизайнер Джон Галиано очаква решението на Темида, след като половин година по-рано бе обвинен в отправяне на антисемитски нападки към редовни посетители на бар в стария еврейски квартал на Париж, което впоследствие му струва работата.

50-годишният ексцентрик може да получи максималната присъда от шест месеца затвор и да бъде глобен с 22 500 евро, ако парижкият съд го обяви за виновен.

Той обаче няма да присъства в съдебната зала и няма да чуе решението на властите. През първия ден на процеса си, започнал през юни, Галиано се извини за поведението си и обвини за случилото се страстта си към наркотиците и алкохола.

"Пристрастен съм. Аз съм лекуващ се алкохолик, лекуващ се наркоман", заяви тогава той, пише БГНЕС.

Припомняме:

Пияният британски дизайнер беше арестуван на 24 февруари, след като двойка в парижкото кафене La Perle го обвини, че ги е подложил на тирада от антисемитски изказвания. Друга жена съобщи, че той е направил подобни изказвания през октомври, а по-късно се появи видеозапис на Галиано в същия бар, който обижда някого и заявява "Обичам Хитлер".

Галиано се извини за поведението си, но настоя, че то не е било антисемитско. Той подаде насрещен иск срещу двойката от първия инцидент, като ги обвини в клевета. Появата на видеото доведе до уволнението му от модна къща Dior, която определи поведението и езика му като "особено отвратителен". От уволнението си насам Галиано не работи и се лекува от пристрастяването си към алкохола и наркотиците.