Малцина от нас могат да се похвалят, че знаят латински. Но почти всяка жена пазарува ежемесечно козметика и малко или много се зачита в етикетите, обаче въпросът е до колко разбираме информацията им.

Често се случва да дадеш куп пари и накрая ефектът да е нулев. Разчети правилно надписите на гърба на флакончетата с помощта на moetodete.bg.

Има няколко лесни правила, които гарантират сигурен успех в избора и приложението на кремовете и цветната козметика.

Първо е препоръчително да се консултираш с козметолог и да си изградиш план за грижа за кожата, косата и тялото. Не приемай едно към едно избора на приятелките ти, това което е подходящо за тях не винаги е добре за теб.

Реши какво искаш да поправиш, прикриеш и промениш, какво харесваш и не харесваш във външността си. Освен това си дай сметка, че козметиката не може да разреши кардинално повечето проблеми, каквото и да се твърди в рекламните послания.

Важно е и правилно да разшифроваш етикетите и описанията.

Според действието си козметичните продукти за лице и тяло се делят на няколко групи:

Защитаващи — предпазват кожата от вредното влияние на външните фактори. В тази група влизат слънцезащитните продукти, антиоксидантите, средствата, които образуват защитен филм върху кожата и някои хидратиращи кремове. Можеш да започнеш с тях на всяка възраст, даже колкото по-рано, толкова по-добре.

Временно подмладяващи — те имат моментален ефект, образуват мрежа върху кожата, която я стяга и опъва. Много жени ползват тези скъпи екстракти преди делова среща или преди парти. Ефектът наистина е бърз, но краткотраен. Обикновено във формулата на такива продукти се включват емолиенти – вещества, които се фиксират в роговия слой на кожата, омекотяват я и я изглаждат. Към тях се прибавят и овлажняващи добавки.

Почистващи — козметични средства, които разтварят и отмиват мазнината и замърсяванията. Трябва да избираш внимателно, защото много често неподходящите за твоята кожа продукти могат да я увредят. Избягвай тези, които съдържат алкохол.

Има и няколко основни групи вещества, които влизат в състава на гореспоменатите продукти.

Антиоксиданти – защитават кожата от свободните радикали, които увреждат и състаряват кожата. Именно затова, ако си на средна възраст и се притесняваш от появяващите се следи на времето, можеш да потърсиш кремове, които съдържат антиоксиданти. Най-разпространения от тази група е витамин Е, надеждна защита предлагат растителните антиоксиданти от групата на полифенолите – това са флавоноидите. Полезни са тези от зеления чай, гроздето, цитрусите, ябълката и кора от пиния (средиземноморски бор) от която се извлича съставката пиногенол. Тя е изключително полезна за младостта и свежестта на кожата. Към списъка спадат също гинко билобата и розмарина. Полезен е и коензимът Q10 – антиоксидант, който защитава кожата.

Натурални масла – съдържат ценни мастни киселини (омега 3 и омега 6). Те не се синтезират в организма и затова е нужно да си ги набавяме отвън. Възпрепятстват изсушаването и възпаленията.

Полимери – свързват се с водата и образуват на повърхността на кожата защитен филм. Така тя е предпазена и се възстановява бързо. В групата спадат хиалуроновата киселина, ксантановата гума, гелът от алое вера, водорасли и други полизахариди.

Стимулиращи обновяването на кожата – това са вещества, които ускоряват делението на клетките и стимулират синтеза на колаген и други важни елементи. Това са биологично активни пептиди, например матриксил, кинетин и витамин С. Към групата спадат екстракти от плацента, хайвер, тъканни и клетъчни екстракти. Полезна е и алфа хидрокси киселината, която се влага в много от скъпите кремове и почистващи средства. Всички тези съставки стимулират обновяването на кожата. Често в подобни продукти включват и гликолова киселина, която трябва да бъде около 10%, за да има ефикасност. Обикновено производителите определят процентът на киселина в крема, ако не е указано, най-вероятно количеството е твърде малко.
Друг известен стимулатор на кожата е витамин С, въпреки че той много лесно се разпада в чист вид. За да се запазят качествата му, производителите използват специални мини ампули с витамина или го смесват под формата на прах в специални флакони, които смесват съставката с основния крем в момента на нанасянето.

Правила

Не забравяй, че в днешно време алергиите са много разпространен проблем. Дори и да не си страдала до сега, новите кремове могат да предизвикат реакция. Затова използвай първо тестер, нанеси малко от крема на ръката си и едва след като се увериш, че не ти създава проблеми го купи.

Чети внимателно съставките и следи дали няма някоя, която знаеш със сигурност, че ти причинява алергична реакция.

Подобен проблем може да се появи и след посещение в козметичен салон. Предварително предупреди ако имаш проблемна кожа и изисквай пълна информация за марката и съдържанието на продуктите, с които ще работят върху теб.

Ако забележиш в течение на времето, че цветът или ароматът на крема се е променил, появили са се бучици или нещо друго – веднага го изхвърли.

Редовно проверявай срока на годност.

Затваряй плътно капачето на крема и не го дръж на слънце.