Все повече са случаите на вродена глухота у бебета. Често причината за неблагоприятния изход от тази ситуация е късната реакция на родителите, които не забелязват първите признаци. Какви са те и как да ги различим?

Детето чува шумове още в утробата. Слухът му започва да се развива по-интензивно още от момента на неговото раждане. През първия месец то трябва да реагира на звуците - при по-силните да се стряска и вероятно да плаче, а от музиката или гласа на мама да се успокоява.

На този етап можете да проверите дали детето чува, като плеснете с ръце над главата му. Това трябва да го стресне. Пробвайте и да шумолите с хартия на около 20 сантиметра от ухото му. То трябва да притихне и да се заслуша.

През третия месец бебето вече трябва да обръща главата си по посока на шума. Очаква се и да отговаря на гласа на майка си под формата на гукане. То разпознава и името си. Можете да проверите слуха му, като го повикате и следите дали ще се обърне към вас. Малко вероятно е да имат проблеми със слуха и децата, които се смеят с глас.

След шестия месец детето вече има способността да се заслушва в шумове, които се намират извън стаята. То трябва да бърбори на бебешки и да се плаши от непознати звуци. Способно е и да следи с очи разговора между двама души, като гледа ту единия, ту другия.

Около годинка детето вече трябва да реагира на забрани и на подкани. В речника му е вероятно да има повече от две разбираеми думи, а бебешкият говор да продължава все по-дълго. Освен това детето трябва да е способно да намери източник на звук, като например играчка, както и да реагира на шепот.

Ако имате съмнения дали всичко е нормално със слуха на детето, непременно се обърнете към специалист "Уши, нос, гърло", пише dete.bg.