Автор
Woman.bg

Всичко за зимните разходки с детето - II част

Продължение.

Страхът от това любимото ни детенце да настине ни сковава по-силно от лед. Често майките стигат до крайности – или навличат на детето целия му гардероб, или го оставят вкъщи пред компютъра, лишавайки го от възможността да подиша свеж зимен въздух. А не бива!

Зимните разходки дори се препоръчват от педиатрите и могат да укрепят детския имунитет и да създадат непреодолима бариера за цял куп болести. Така че защо просто не потърсите отговор на въпросите, които ви вълнуват – как да облечете детето при минусови температури, какви средства за защита да използвате срещу микробите и какво да правите при първите признаци на премръзване?

Подготвили сме отговори на тези въпроси за най-грижовните родители, които не желаят да лишават детето си от зимните радости. Всичките съвети по-долу са препоръчани от педиатри.

Каква е ползата от термобельото?

В магазините ще намерите широк асортимент детско термобельо, което в зависимост от характеристиките си може да запази телесната топлина и да предотврати изпотяването. Всяко едно термобельо, независимо от материала, е хипоалергично. Когато избирате модел за вашето дете, трябва да вземете предвид степента му на активност при разходката.

За деца на възраст до 2 години е желателно да вземете термобельо от вълна или памук. Синтетичните тъкани не са препоръчителни, тъй като нежната детска кожа приема по-добре естествени материи. Редица производители предлагат двуслойно термобельо, съставено от памучен „хастар“ и вълнена външна обвивка.

За деца над 2 години можете да вземете термобельо с вълнена или памучна вътрешна страна и синтетичен външен слой.



Вълненото термобельо е идеален вариант – то пропуска без проблем влагата, така че дори и много активно дете няма да се изпоти по време на разходката. Недостатък обаче е дискомфортът при допир с кожата.

Много родители се притесняват, че толкова тънко бельо не може да предпази детето от студа. Затова някои обличат под него чорапогащник и памучна блуза. А това е грешка, тъй като термобельото е предвидено да се носи плътно до кожата. Облечено върху нещо друго, то не оказва никакъв запазващ температурата или извеждащ влагата ефект.

Друга важна забележка – не купувайте термобельо с резерва в размера „за догодина“. Термобельото трябва да приляга плътно към тялото, без да пречи на движенията.

Как да предпазите детето си от вируси по време на разходка?

Най-“стерилният“ въздух е този с температура -10 градуса. В него няма микроби, тъй като те просто замръзват. За вирусите обаче не може да се каже същото – неизбежно можете да срещнете вирусоносители в затворени пространства като асансьори, магазини, градски транспорт, детската градина и др.



Можете да укрепите защитните сили на детския организъм и да поставите бариера пред вирусите с помощта на противомикробен оксолинов крем.

Почитателите на народните средства могат да ползват екстракт от чесън или хвойново масло. За да не се бори детето срещу вашите усилия да го предпазите от болести, превърнете всичко в игра. Закачете на врата му „вълшебна“ кутийка от шоколадово яйце със скилидка чесън вътре или памучен тампон, напоен с ефирно масло. Това обаче не трябва да се прилага при деца, склонни към алергични реакции.

Да го „навлечем“ или не?

При температура до -10 градуса не е нужно да слагате качулка на детето. Топлата шапка ще е достатъчна, но ако прекалите с обличането, може да предизвикате „парников ефект“. В резултат на това детето ще е „прегрято“ и или просто ще се чувства некомфортно, или ще се изпоти, а влагата по кожата ще способства за настиване.

Много родители непременно слагат шал на детето, дори когато температурите навън не го налагат. А през врата минават големи кръвоносни съдове – вени и артерии. Заради прекомерната топлина те се разширяват и към шията и главата приижда повече кръв. Този прилив води до намаляване на кръвоснабдяването в ръцете, краката и вътрешните органи. Което означава, че ръчичките и крачетата на малкото ви съкровище могат да измръзнат.



Дори и при силен студ не е хубаво да закривате устата на детето с шал. Дишането навлажнява шала, тъканта „замръзва“ и детето започва да диша през нея студен въздух, в който вече има и микроби. Децата, увивани по подобен начин, страдат от заболявания на дихателните пътища по-често от другите.

Следва продължение.