Защо цъфти косата? Не, не защото наближава пролетта. Нацепените връхчета са свързани със състоянието организма.

Възможно е да се дължат на небалансирано хранене или недостиг на важни елементи и витамини. Негативен ефект върху състоянието на косата може да окаже и неправилната поддръжка (твърде грубо ресане, тупиране, използване на силен сешоар, зле подбран шампоан и др.).

Дългата коса цъфти по-често от късата, защото на дълъг косъм естествената смазка не успява да достигне до връхчетата и те се изсушават. Проблемът може да се разреши с подстригване с гореща ножица, при което отрязаните връхчета се нагряват и „запечатват“, запазвайки естествената влажност на косъма и жизнено важните протеини. За нацепени връхчета се препоръчва подстригване веднъж на 6-8 седмици. Сменете обичайния си гребен за коса с дървена или пластмасова с едри нарядко разположени зъбци.


За лечение на сухите връхчета можете да ползвате специални шампоани с лецитин, витамин В5, екстракт от лайка, липов цвят, мента, пшеничени кълнове. Не си мийте косата по-често, отколкото е необходимо за отмиване на замърсяванията и ползвайте специални лосиони и маски за цъфнали връхчета. Маските за коса трябва да се правят няколко пъти седмично.

Предлагаме ви няколко домашни рецепти:



* 2 супени лъжици репейно масло се смесват с 1 супена лъжица мед и 1 жълтък. Разбъркайте и нанесете сместа на косата. Покрийте с найлонов плик и оставете маската да действа 1 час.

* Смелете едно листо от алое и добавете 1 супена лъжица мед, 1 чаена лъжица коняк, 1 жълтък и 1 супена лъжица рициново масло. Разбъркайте и нанесете сместа на косата. Оставете да действа 40 минути.

* На предварително измита и подсушена коса нанесете леко затоплено кисело мляко и го втрийте в кожата на скалпа и връхчетата на косата. Сложете шапка за къпане и си легнете да спите. На сутринта измийте добре косата и я изсушете без сешоар.

* Половин лъжичка жива мая се залива с 50 мл. кисело мляко и се оставя на топло, докато не започне да втасва. Нанесете сместа на косата и оставете да действа 30 минути, след което старателно измийте.

* Загрейте леко зехтин, репейно или рициново масло. Втрийте мазнината в корените на косата, завийте отгоре с кърпа и оставете да действа 1 час. После измийте и изплакнете косата с вода с лимонов сок.

Цъфналата коса има нужда от маски в продължение на 6-8 седмици, след което може да се премине към профилактично нанасяне на маски веднъж месечно.