Какво вълнува повечето жени през пролетта?

Разбира се желанието да отслабнат, и то на всяка цена! Тази решимост обаче, проявяваща се в драстични мерки като гладуване и сурови диети, често вреди на организма.

Как трябва да се отслабва

На практика всички диетолози по света са съгласни, че отслабването трябва да става бавно. За целта трябва да преразгледате начина си на живот и хранителните си навици.

* В основата на менюто трябва да стоят белтъчинните продукти, плодовете и зеленчуците. Те ще предоставят на организма всички необходими вещества, за да бъде здрав, да функционира добре и да не трупа излишни тлъстини.

Най-безопасни за фигурата белтъчини са немазното месо, рибата, изварата, киселото мляко и яйцата. Дневана доза белтъчини трябва да е поне 80-100 гр.

Влакнините, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, предотвратяват възникването на чувство за глад. Витамините и минералите пък позволяват на организма да запази здравето и енергичността си. Колкото повече такива вещества консумирате, толкова по-млади ще изглеждате.

Натрупващите се по тялото тлъстини най-често са образувани от консумация на захариди.



* Трябва да ограничите храненията с въглехидратни храни, за да избегнете напълняване. Най-опасни за талията ви са сладкишите, изделията от брашно, бонбоните и самата захар. Прекомерната консумация на захар води не само до напълняване, но и до повишен риск от развиване на диабет. Когато ядете много сладко, панкреасът се превъзбужда, което може да причини заболяването. Чистите мазнини във вид на масло или олио също трябва да се ограничат до 40 гр на ден. При това за предпочитане са растителните мазнини, особено нерафинираните.

Цял свят спори за това дали хлябът е полезен или вреден. Повечето хора обаче трудно си представят живота си без хляб, затова диетолозите ви съветват да не спирате изцяло консумацията му. Яжте по 120-150 гр. хляб на ден, като наблягате на пълнозърнестия и ръжения такъв.

Всички вече са чували, че преди лягане не е хубаво да се яде. Но ако ви измъчва силен глад, можете да изядете една ябълка или да изпиете чаша айран.

* Понякога причина за напълняването става нередовното ходене по голяма нужда. За този проблем най-доброто лекарство са плодовете и зеленчуците. Съдържащите се в тях фибри подобряват храносмилането, най-силно разхлабващо действие имат ябълките, сливите и ревенът. За редовен стомах е полезно да изпивате сутрин на гладно и половин чаша топла вода с лъжичка мед.



* Можете да отслабнете и с ограничаване на консумацията на сол. 10 гр. сол задържат в организма 1 л. вода. А 1 л. вода е 1 кг. живо тегло в повече.

Лекарите са на мнение, че солта вреди не само на фигурата, но и на красотата като цяло. На ден трябва да консумирате не повече от 2-4 гр. сол. Повечето българи ядат 10 пъти повече сол. Ако ви е трудно да отвикнете от солта, можете да поръсите ястията си със ситно накълцани чесън, лук или магданоз. Те дори са полезни за здравето.

* И разбира се – невъзможно е да отслабнете без движение. Затова започвайте всяка сутрин с поне лека гимнастика. През обедната почивка си направете десетминутна разходка пеша, а по време на работа е добре да правите кратки упражнения за ръцете, очите, врата и кръста, дори без да ставате от стола. Вечер пак се разходете пеша, най-добре поне половин час бърз ход. През почивните дни, дори времето да не е хубаво, излезте сред природата или в края случай се разходете из градския парк.



* Сигурно най-важното в отслабването е психическата нагласа. Трябват ви оптимизъм, търпение и постоянство. По правило бавно свалените килограми не се връщат на принципа на йо-йо.