Много бременни се подвеждат по отношение на храненето и пренебрегват силата на въздействието на храната върху здравето си.

Липсата на достатъчно информация в женските консултации и изписваните с килограми „витамини” на таблетки, в които няма нищо полезно са само част от причините за най-често срещаните грешки в храненето на бременните.

- Отдавна е ясно, че поглъщането на огромни количества храна е вредно за всеки организъм, а какво остава за бременниите.

Преяждането води до натрупване на наднормено тегло, което се увеличава много по-бързо през бременността.

Излишните килограми, които надвишават здравословните граници на наддаване, могат да доведат до проблеми с кръвното налягане, прееклампсия, разширени вени, болки в кръста, гъбнака и ставите.

Важно е не количеството, а качеството на храната. Тя да е разнообразна, прясна, с много плодове, зеленчуци, кълнове, зърнени, бобови храни, сурови ядки.

- Друга често срещана грешка е рязка промяна в хранителните навици. Някои жени решават, че именно бременността е вододела и точно тогава трябва да откажат някоя храна, да сменят режима на хранене.

Резките промени по време на бременността са стрес за организма и следва да се извършват постепенно. Единствено позволени и дори задължителни са спиране на алкохола и тютюнопушенето.

- Съвестното копиране на чужд хранителен режим също не е добър вариант. Всеки организъм има свои специфични нужди и вие можете да ги усетите интуитивно вслушвайки си в тялото си и в това, кои храни и подправки ви привличат.

Освен това, консултацията със специалист по храненето е много по-добър вариант, отколкото копирането на хранителен режим на приятелка или позната бременна.

- Еднообразното меню, пък било то и от полезни храни не е достатъчно. Разширите максимално рациона си, обърнете внимание на всички видове храни от различните групи, не пропускайте и семената.

- Прекалената употреба на рафинирани въглехидрати – захар, изделия от бяло брашно, сладкиши, води до затлъстяване, нарушава се здравословния баланс в организма, жените стават по-податливи на гъбични инфекции, нарушава се обмена на веществата.